Άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τις σχέσεις των φαρμακευτικών εταιριών με κρατικούς λειτουργούς και στελέχη του υπουργείου Υγείας, καθώς και για τις αθέμιτες πρακτικές προώθησης που ακολουθούντο, περιλαμβάνει το πόρισμα - του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που παρουσίασε το tvxs.gr.
Ποιοι πήγαν στο συνέδριο του Βερολίνου
Το πόρισμα είχε ζητήσει το 2012 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και η έρευνα που έγινε αφορούσε τη χρηματοδότηση και μετάβαση στελεχών του υπουργείου και εποπτευόμενων φορέων σε συνέδριο στο Βερολίνο το οποίο είχαν χορηγήσει φαρμακευτικές εταιρίες με 49.000 ευρώ. Εξ αυτού του ποσού τα 25.000 ευρώ ήταν χορηγία της Novartis.
Oπως προκύπτει από το πόρισμα, στο ταξίδι είχαν μετάσχει πέντε στελέχη του υπουργείου Υγείας, 15 στελέχη εποπτευόμενων φορέων, τέσσερις νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί και τρία στελέχη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Στα στελέχη αυτά περιλαμβάνονταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων καθώς και υπάλληλοι του ΕΟΦ.
Το «όχημα» των χρηματοδοτήσεων
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του πορίσματος για το «όχημα» που χρησιμοποιούσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για να χορηγούν τα ταξίδια των στελεχών και να παρακάμπτουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τον ΕΟΦ: Οπως έδειξε η έρευνα, η Novartis και οι άλλες φαρμακευτικές έδιναν δωρεές στην Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρία, η οποία με τη σειρά της χορηγούσε με τα ποσά αυτά την διοργάνωση των επίμαχων συνεδρίων.
Συγκεκριμένα, στο πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Για την πραγματοποίηση της συμμετοχής της αποστολής της ISPOR Greece Chapter στο Βερολίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε στο ΣΕΥΥΠ η Πρόεδρος της ISPOR Greece, ελήφθησαν δωρεές από φαρμακευτικές εταιρίες και συγκεκριμένα από τις Abott, Abvie, Boerthinger, Elpen, Genesis pharma, Novartis, UCB, μέσω της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας, οι δωρεές και χορηγίες προς την οποία μετακυλίονται κατά ένα μέρος ή στο όλον για την επίτευξη μέρους των δράσεων της ISPOR Greece Chapter. H διαδικασία αυτή παρακάμπτει εν τοις πράγμασι την θερμοθετημένη από τον ΕΟΦ υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιριών να δηλώνουν χροηγίες και τους επωφελούμενους επαγγελματίες Υγείας ονομαστικά...»
Σε άλλο σημείο επίσης του πορίσματος σημειώνεται ότι «η πλειοψηφία των Υπαλλήλων επέλεξαν να απουσιάσουν από την Υπηρεσία με κανονική άδεια, αποφεύγοντας να ζητήσουν εκπαιδευτική άδεια, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και χωρίς να δηλώσουν στην Υπηρεσία τους τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, πόσο μάλλον εκείνοι που εκπροσωπούσαν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη Υπηρεσία και τη χώρα τους. Η όλη διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε χωρίς να γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς η διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου».
Η λίστα των 4.500 ονομάτων
Το πόρισμα αυτό, όπως και προγενέστερο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας που όμως είχε κριθεί «ανεπαρκές» έως και «συγκαλυπτικό» από τον Μάριο Σαλμά, βρίσκονται πλέον στα χέρια των εισαγγελικών αρχών που ερευνούν την υπόθεση Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έως τώρα έρευνες προκύπτει ότι υπήρχε λίστα 4.500 γιατρών και στελεχών του χώρου της Υγείας που χρηματοδοτούντο απ' ευθείας από τη Novartis προκειμένου να προωθούν τα φάρμακά της και να ευνοούν την εταιρία στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων.
Πηγή: pancreta