Με εκπτώσεις θέλει να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Ειδήσεις Pancreta
Νέα κίνητρα για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και τη συγκράτηση των μεριδίων στην αγορά ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ για το 2017 και αναμένεται να τα ανακοινώσει στις 9 Ιανουαρίου.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά θα αφορούν την παροχή έκπτωσης σε όσους προπληρώσουν την κατανάλωση ενέργειας όλου του έτους αλλά και το πάγωμα των ποσών που έχουν προκύψει από απλήρωτους λογαριασμούς εφόσον αυτοί οι καταναλωτές είναι συνεπείς στην εξόφλησή τους.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές, θα καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις στις 9 του μηνός οπότε και θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο. Ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεται είναι:

• Η παροχή έκπτωσης σε όσους επιλέξουν να πληρώσουν προκαταβολικά τη συνολική ισχύ που θα καταναλώσουν το νέο έτος. Πληροφορίες θέλουν το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται από 6% έως και 10%. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όπως προαναφέρθηκε στις 9 Ιανουαρίου.

• Για εκείνους που χρωστούν ποσά έως 1.000 ευρώ, η πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να παγώνει το απλήρωτο ποσό εφόσον ο πελάτης της εταιρείας είναι συνεπής, δηλαδή πληρώνει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους. Το ποσό αυτό θα μειώνεται χωρίς να προσαυξάνεται, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να δοθεί και επιπλέον έκπτωση.

Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα η ΔΕΗ μάλλον θα προχωρήσει και στον τερματισμό του συστήματος του διακανονισμού των 36 δόσεων, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα το τροποποιήσει ώστε να είναι πιο σφιχτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Διακανονισμοί
Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το εννιάμηνο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είχε επισημάνει τα ακόλουθα, αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος: «Είναι εμφανές ότι οι δράσεις της Εταιρείας για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και επισφαλειών αποδίδουν καρπούς. Στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων έχουν ήδη ενταχθεί 580.000 πελάτες, με συνολικό ύψος διακανονισμένων οφειλών έναντι της ΔΕΗ 1,15 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους πλέον των 600.000 πελατών με συνολικό ύψος οφειλών περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παραμένει ακόμη χαμηλός ο ρυθμός εισπραξιμότητας των τρεχόντων λογαριασμών». Από τη δήλωση αυτή αναδεικνύεται ο έντονος προβληματισμός που υπάρχει στους κόλπους της διοίκησης σχετικά με τη μελλοντική πορεία των απλήρωτων λογαριασμών αλλά κυρίως για τη ρευστότητα της εταιρείας.

Τα νέα κίνητρα που ετοιμάζει, πάντως, η ΔΕΗ αποσκοπούν και στην αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχεται από τους ανταγωνιστές της στη μάχη για την απόκτηση περισσότερων καταναλωτών στη λιανική ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ κατάφερε μετά από πάρα πολλούς μήνες να ανακτήσει χαμένο πελατολόγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) τον μήνα Νοέμβριο ανέβασε το μερίδιό της στο 88,66% από 87,99% τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσοστό στην προμήθεια ρεύματος ήταν 88,07%.

Ωστόσο, η τάση αυτή είναι εύθραυστη με δεδομένες τις δυναμικές καμπάνιες μάρκετινγκ που έχουν αναπτύξει οι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος.

Συνεπώς η ΔΕΗ με τα νέα κίνητρα που επεξεργάζεται αποσκοπεί ώστε το νέο έτος να ενισχύσει την ηγετική της παρουσία και να συγκρατήσει περαιτέρω απώλεια των μεριδίων της. Οπως άλλωστε παρατηρούν στην αγορά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος αποτελούν για τη ΔΕΗ ταυτόχρονα ισχυρό όπλο έναντι των ανταγωνιστών της αλλά ταυτόχρονα και μία βραδυφλεγή βόμβα. Ετσι, η εμπορική της πολιτική εστιάζεται σε αυτό το κομμάτι και γι' αυτόν το λόγο προχωρά και στον σχεδιασμό των νέων κινήτρων. Φυσικά, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα προχωρήσουν και εκείνοι σε ισχυρές κινήσεις προσέλκυσης νέων πελατών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

πηγή


Πηγή: pancreta