Στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται ο βορεοκορεατικός διηπειρωτικός πύραυλος, ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με όσα είπε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ-ουν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
«Η έρευνα και η ανάπτυξη όπλων τεχνολογίας αιχμής προχωράει δραστικά και είναι στο τελευταίο στάδιό της η προετοιμασία για την δοκιμαστική εκτόξευσή ενός ICBM», είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κιμ Γιονγκ-ουν, σημειώνοντας ότι πλέον η χώρα είναι μία στρατιωτική δύναμη στην Ανατολή που δεν μπορεί να αγγίξει ούτε ο ισχυρότερος εχθρός.
Η ανακοίνωση αυτή έθεσε και πάλι σε συναγερμό τις δυτικές υπηρεσίες αλλά και τα γειτονικά κράτη, ιδίως τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, καθώς και τις ΗΠΑ, καθώς προς αυτές κατευθύνεται παγίως η ρητορική της Πιονγκγιάνγκ. Το 2016, δύο πυρηνικές δοκιμές αυξανόμενης ισχύος πραγματοποιήθηκαν από τη Βόρεια Κορέα, ενώ επιδείχθηκε και εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο.
Εάν πραγματοποιηθεί επιτυχής δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, θα είναι η πρώτη του είδους της για την Πιονγκγιάνγκ και θα θέσει και επισήμως στο «στόχαστρο» μέρος των ΗΠΑ εκτός της Αλάσκας. Διηπειρωτικοί πύραυλοι θεωρούνται αυτοί που έχουν ελάχιστο βεληνεκές 5.500 χλμ.
Αμερικάνος υψηλόβαθμος στρατιωτικός ειδικός σημείωσε στο Reuters ότι αν και είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πλέον πυρηνικές κεφαλές ικανές να τοποθετηθούν σε πύραυλο, η τεχνολογία επανεισόδου στην ατμόσφαιρα που απαιτείται για διηπειρωτικούς πυραύλους παραμένει σοβαρό εμπόδιο για την απόκτηση ενός τέτοιου όπλου.
Αν και αναλυτές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια, βορειοκορεάτης διπλωμάτης που αυτομόλησε στο Λονδίνο εκτίμησε ότι είναι εφικτό εντός του 2017.
Πηγή: pancreta