Σκαλίζοντας τα γεγονότα -  Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία - Ειδήσεις Pancreta

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

15 Δεκεμβρίου 533: Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισσάριος νικά στο Τρικάμαρον τους Βανδάλους του βασιλιά Γελίμερου.Ο Γελίμερ ή και Γελίμερος (480 – 553), βασιλιάς των Βανδάλων και των Αλανών (530 – 534), ήταν ο τελευταίος γερμανικής καταγωγής βασιλιάς του βορειοαφρικανικού βασιλείου των Βανδάλων, πριν αυτό καταλυθεί με την εκστρατεία του Βυζαντινού στρατηγού Βελισάριου, επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ανακτήσει το βασίλειό του, ο Γελίμερ παραδόθηκε στον Βελισάριο και δέχτηκε την προσφορά των Ρωμαίων για τεράστιες εκτάσεις στην Γαλατία, όπου και έζησε ως τα γηρατειά του. Σύμφωνα με Βυζαντινά χρονικά, πέτυχε μια κάποια ανέκδοτη φήμη φωνάζοντας το στίχο του Εκκλησιαστή, ‘Ματαιότις ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότις’ κατά των θρίαμβο του Ιουστινιανού στην Κωνσταντινούπολη.

15-december-01-ii


15 Δεκεμβρίου 1256: Μογγολικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Ουλαγκού Χαν εισέρχονται και καταστρέφουν το κάστρο Αλαμούτ (στο σημερινό Ιράν) των Ασασίνων, ως μέρος της επίθεσής τους στην ισλαμική νοτιοδυτική Ασία.Το κάστρο του Αλαμούτ ήταν ορεινό φρούριο του Αλαμούτ, περιοχή της Ν. Κασπίας επαρχίας του Νταϊλάμ κοντά στο Ρουντμπάρ του Ιράν, περίπου 100 χλμ (60 μιλ.) από τη σημερινή Τεχεράνη. Το όνομά του σημαίνει η «Φωλιά του Αετού». Αναφέρεται ότι χτίστηκε το 840 από τον Βαχσουντάν μπιν Μαρζουμπάν κυβερνήτη της δυναστείας των Ιουστανιδών. Σύμφωνα με την παράδοση ο κυβερνήτης ακολούθησε ένα αετό κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, που τον οδήγησε στον βράχο.

15-december-02


15 Δεκεμβρίου 1791: Η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται νόμος στις Η.Π.Α. μετά την επικύρωσή της από τη Γενική Συνέλευση της Βιρτζίνια. Η Γενική Συνέλευση της Βιρτζίνια είναιτ ο παλαιότερο νομοθετικό σώμα στο Δυτικό Ημισφαίριο. Η ύπαρξη της ανάγεται στην ίδρυση της Βουλής των Παρέδρων στη Τζέιμσταουν στις 30 Ιουλίου 1619. Συνερχόταν στην Τζέημσταουν από το 1619 μέχρι το 1699, όταν μετακινήθηκε στο Ουίλλιαμσμπεργκ και συνερχόταν στο αποικιακό κτίριο του Καπιτωλίου. Ονομάσθηκε Γενική Συνέλευση το 1776 με την επικύρωση του Συντάγματος της Βιρτζίνια. Η κυβέρνηση μετακινήθηκε στο Ρίτσμοντ το 1780 κατά την διακυβέρνηση του Κυβερνήτη Τόμας Τζέφερσον.

15-december-03


15 Δεκεμβρίου  1914: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο σερβικός στρατός ανακαταλαμβάνει το Βελιγράδι από τον αυστροουγγρικό στρατό.

15-december-04


15 Δεκεμβρίου 1939: Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα των Η.Π.Α. η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος (πρωτότυπος τίτλος: Gone with the Wind) είναι επική ιστορική ρομαντική ταινία του 1939, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ του 1936 και σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ. Η επική αυτή ταινία είχε πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Η ιστορία λαμβάνει χώρα από την άνοιξη του 1861 μέχρι την περίοδο της Ανασυγκρότησης στον Αμερικανικό Νότο. Η ταινία βραβεύτηκε με 8 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια. Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτο στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για τα βραβεία της ακαδημίας του αμερικανικού κινηματογράφου, σπάζοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες (το Όλα για την Εύα και ο Τιτανικός είναι οι μόνες ταινίες που κατάφεραν να ξεπεράσουν το Όσα παίρνει ο άνεμος, αποσπώντας 14 υποψηφιότητες). Η τελετή των Όσκαρ έγινε στις 29 Φεβρουαρίου του 1940 στο Κόκονατ Γκρόουβ και η ταινία κατάφερε να κερδίσει 8 αγαλματίδια συν δυο τιμητικά (Το βραβείο Έρβιν Θάλμπεργκ για τον παραγωγό της ταινίας Ντέιβιντ Ο’Σέλζνικ καθώς και ειδικό βραβείο για τη σκηνογραφία του Γουίλιαμ Κάμερον Μέντζις). Μέχρι σήμερα μόνο οι ταινίες Μπεν Χουρ (Ben Hur, 1959), Τιτανικός (Titanic, 1997) και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003) έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 10 όσκαρ του «Όσα παίρνει ο άνεμος».  Η Βίβιαν Λι κατάφερε να υπερισχύσει έναντι ιερών τεράτων, όπως η Μπέτι Ντέιβις, υποψήφιας για «Το λυκόφως μιας ζωής» (Dark Victory, 1939) και της Γκρέτα Γκάρμπο, υποψήφιας για την ταινία «Νινότσκα» (Ninotchka, 1939), ενώ η Χάτι Μακ Ντάνιελ, η Μάμι της ταινίας έγινε η πρώτη μαύρη ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου που κατάφερε να κερδίσει βραβείο όσκαρ (τιμήθηκε με όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου). Η νίκη της Μακ Ντάνιελ προκάλεσε συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ που είχε ως αντιπάλους του τον Λόρενς Ολίβιε, υποψήφιο για την μεταφορά του μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα Ύψη» (Wuthering Heights, 1939) και τον Τζέιμς Στιούαρτ, υποψήφιο για την ταινία «Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον» (Mr Smith Goes To Washington, 1939), έχασε το βραβείο από τον Ρόμπερτ Ντόνατ για την ταινία «Αντίο, Ωραία Νιάτα» (Goodbye Mr. Chips, 1939). Η ταινία ηττήθηκε επίσης στην κατηγορία με τα τεχνικά βραβεία και τη μουσική επένδυση, τα οποία πήγαν σε μια άλλη σημαντική παραγωγή του 1939, στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ» (The Wizard Of Oz, 1939) σκηνοθεσίας επίσης του Βίκτορ Φλέμινγκ.

15-december-05


15 Δεκεμβρίου 1945: Κατοχή της Ιαπωνίας: Ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ διατάσσει την κατάργηση του Σιντοϊσμού ως επίσημη θρησκεία της Ιαπωνίας.

15-december-06


15 Δεκεμβρίου 1973: Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία με ψήφους 13-0 διαγράφει την ομοφυλοφιλία από την επίσημη λίστα των ψυχικών διαταραχών.

15-december-07

πηγή


Πηγή: pancreta