Κυκλάδες: Μαίνεται η σεισμική δραστηριότητα – «Θα συνεχιστούν οι δονήσεις για 2 – 3 μήνες» - Ειδήσεις Pancreta

Οι σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 20.000 σεισμικές δονήσεις.

Το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκαν νέοι σεισμοί, με τον πρώτο, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, να καταγράφεται στις 16:05, 26 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, και τον δεύτερο, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, στις 17:49, 17 χλμ. νότια της ίδιας περιοχής.

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, είχε προηγηθεί σεισμός 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για δύο έως τρεις μήνες.

Κυκλάδες: Πάνω από 20.000 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Την ίδια στιγμή, πάνω από 20.000 σεισμοί έχουν γίνει στη θαλάσσια ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις Κυκλάδες, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, νέα σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:05 στην Αμοργό. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 14χλμ., ενώ το επίκεντρο βρίσκεται 26χλμ. νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:49 στις Κυκλάδες με εστιακό βάθος στα 5,0 χλμ.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό, στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί.

Κυκλάδες: «Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για δύο- τρεις μήνες» δηλώνει ο Παπαζάχος

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι δονήσεις μεταξύ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι σεισμοί να συνεχίσουν να είναι αισθητοί και μέσα στο καλοκαίρι.

«Aυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα. Τραβάνε καιρό. Δεν ησυχάζουν εύκολα. Άρα θα πρέπει ο κόσμος να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες. Είναι πιθανό να γίνονται αισθητές δονήσεις και μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε με αφορμή το σημερινό 5,1 το πρωί.

«Γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Σε κάποιο γειτονικό ρήγμα. Συμβαίνε ισε κάποιες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαζάχος, αναφερόμενος στην άνοδο του μάγματος τόνισε ότι «το μάγμα είναι λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές».

«Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει ας πούμε το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα. Το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει μέσα και δημιουργεί ηφαίστεια. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Άνδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο», διευκρίνισε.

Τέλος, όσον αφορά στους περίεργους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε: «Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση».

Κυκλάδες: «Αυτό που κοιτάμε είναι ο ρυθμός σεισμικότητας να πέφτει σταθερά» λέει ο Καραστάθης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, αυτός ο σεισμός είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου και δεν αλλάζει την αξιολόγηση που κάνουν οι επιστήμονες.

«Αυτό που κοιτάμε είναι ο ρυθμός σεισμικότητας να πέφτει σταθερά και από εκεί και πέρα είναι το απολύτως αναμενόμενο να έχουμε και μεγαλύτερους σε μέγεθος σεισμούς από το 4. Και 5,2 να γινόταν πάλι ήταν μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου. Αυτός ο σεισμός δεν αλλάζει την αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν το φαινόμενο συλλέγοντας συνεχώς δεδομένα.

Σημειώνεται ότι οι δύο επιτροπές (η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.


Πηγή: tvxs.gr