Στον ιδιότυπο διαγκωνισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην υπόθεση των Τεμπών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιφνιδίασε χθες τον ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας την πρόταση για προανακριτική επιτροπή που αφορά τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το περίφημο μπάζωμα επί του πεδίου, όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Και ο αιφνιδιασμός συνίσταται στο γεγονός ότι τα στοιχεία, με βάση τα οποία το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην πρόταση για προανακριτική επιτροπή, ήταν εις γνώση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει το ρεπορτάζ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέσω του βουλευτή του κόμματος Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος είχε δει τη σχετική δικογραφία που είχε έρθει στη Βουλή και η οποία είχε συμπληρωθεί με επιβαρυντικά για τον υπουργό δεδομένα.
Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης, καθώς με βάση τις διαδικασίες του κανονισμού, ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να περιμένει για επτά μέρες μήπως κάποιο από τα κόμματα ζητήσει την σύσταση τριμελούς επιτροπής από δικαστικούς που θα ερευνήσει το βάσιμο των κατηγοριών, κάτι που όπως επισημαίνεται δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα σε αντίστοιχες προανακριτικές. Αφού παρέλθει αυτό το διάστημα, ο Νικήτας Κακλαμάνης θα έχει μία προθεσμία 15 ημερών προκειμένου να θέσει προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Αν υπολογίσει κανείς τις ημερομηνίες, ο χρόνος συζήτησης πάνω-κάτω θα συμπέσει με την κατάθεση των πορισμάτων που αναμένονται από όλες τις πλευρές.
Αυτή τη φορά όμως η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην προανακριτική επιτροπή αναμένεται να είναι διαφορετική από την προηγούμενη που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί υπάρχει ήδη μία δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην συνέντευξη του στον Alpha που μιλά για αποδοχή προανακριτικής εφόσον η δικαιοσύνη έχει συγκεντρώσει στοιχεία για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στα συμπληρωματικά στοιχεία που έστειλε στη Βουλή ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός για τον κ. Τριαντόπουλο.
Κατ’ αυτή την έννοια, η κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή και περιμένει το κατηγορητήριο και τα ποινικά αδικήματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα ζητεί την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του υπουργού.
Όπως αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικά στελέχη, αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο η κυβέρνηση να απορρίψει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής την οποία θα στηρίξει όπως φαίνεται σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατηγορίες για συγκάλυψη της υπόθεσης και θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα ενόψει και της πρότασης μομφής που ετοιμάζονται να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, η απόρριψη μιας τέτοιας πρότασης θα επιδεινώσει κι άλλο την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κοινωνικό σώμα όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Άλλωστε από τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής μέχρι την μυστική ψηφοφορία προκειμένου ο κ. Τριαντόπουλος να παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο μεσολαβεί το διάστημα της εξέτασης της υπόθεσης και εκεί μπορεί να διαπιστωθεί εάν το κατηγορητήριο κατά του υπουργού είναι στέρεο ή έωλο.
Και αν η αποδοχή της σύστασης προανακριτικής επιτροπής είναι μία πρώτη κίνηση αποφόρτισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η δεύτερη κίνηση που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να προλάβει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να ζητήσει ο πρωθυπουργός την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, πριν το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα μαζέψουν τις απαιτούμενες υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας.
O κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί την συγκεκριμένη εισήγηση πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, σίγουρα όμως εάν την επιλέξει αυτή θα γίνει μετά τις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που η Βουλή θα εκλέξει τον Κώστα Τασούλα ως τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με όσους στηρίζουν αυτή την εισήγηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κίνηση να ζητήσει ο ίδιος ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής αφαιρεί το πλεονέκτημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακυρώνει την πρόταση δυσπιστίας που ετοιμάζουν και δίνει στον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων, προκειμένου στη συνέχεια με καθαρό κοινοβουλευτικό πεδίο, αφού η ανανέωση της εμπιστοσύνης πρέπει να θεωρείται δεδομένη, να προχωρήσει και στον θρυλούμενο ανασχηματισμό.
Με αυτή την κίνηση, ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει εξουδετερώσει ένα όπλο της αντιπολίτευσης και θα έχει μπροστά του την προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο, τα πορίσματα του κ. Καρώνη από το Μετσόβιο και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και θα περιμένει την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τα Τέμπη προκειμένου να διαπιστώσει, εάν εκτός του κ. Τριαντόπουλου, η δικαιοσύνη πέσει πάνω και σε όνομα άλλου υπουργού στέλνοντας την υπόθεση στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει σύσταση και δεύτερης προανακριτικής.
Πηγή: topontiki.gr