Νέα νύχτα θρίλερ για Αμοργό και Σαντορίνη - Αυξάνεται η ένταση και η συχνότητα των σεισμών - Ειδήσεις Pancreta

Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται πλέον στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, ενώ επηρεάζονται σημαντικά η Αστυπάλαια και η Ανάφη.

Είναι ενδεικτικό ότι το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας (3/2) σημειώθηκαν τρεις μεγάλοι σεισμοί, που ήταν μεγαλύτεροι ή ίσοι των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρώτος σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:45 και είχε ένταση 4,6 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος τα 13,9 χιλιόμετρα και το επίκεντρό της υπολογίστηκε 18 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.

Ακολούθησαν δύο σεισμοί σε απόσταση περίπου μισής ώρας. Αρχικά ο Εγκέλαδος «χτύπησε» λίγο πριν τις 22:30, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας και είχε ένταση 4,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο υπολογίστηκε 20 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και το εστιακό βάθος στα 14,4 χιλιόμετρα.

Στη συνέχεια σεισμός σημειώθηκε περίπου στην ίδια περιοχή και λίγο πριν τις 22:40. Ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο18 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα.

«Η σεισμική δραστηριότητα εντείνει τους ρυθμούς της»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της».

Όπως εξήγησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 Ρίχτερ έφτασαν τους 39.

«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», σημείωσε ο καθηγητής.

Τέλος, επισήμανε ότι το πρωί της Τρίτης (4/2) η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.

Συνολάκης: Πιθανή σύνδεση των σεισμών και του ηφαιστείου

Την ώρα που οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται χωρίς σταματημό, εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα εάν οι δονήσεις συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Απάντηση σε αυτό επιχείρησε να δώσει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης.

Μιλώντας στον ANT1 και στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ. Επίσης, χαρακτηριστικά τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα».

Αναφερόμενος στο εάν το ηφαίστειο της Σαντορίνης μπορεί να επηρεάσει την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα όσο συνεχίζονται οι έρευνες από σεισμογράφους στον βυθό του νησιού.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στην ανάλογη σεισμική δραστηριότητα του 2011 οι δονήσεις συνέβαιναν μέσα στην Καλδέρα, ενώ τώρα στην νησίδα Άνυδρο. Επίσης, εντόπισε μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία πληθυσμού και αρχών.

Λέκκας: Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κύριος σεισμός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, εξήγησε ότι η ιδιομορφία της σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός.

«Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.

Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5 (Ρίχτερ)», τόνισε.

Καταληκτικά, ο Ευθύμης Λέκκας επισήμανε: «Το 6 (Ρίχτερ) είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».

Κάτοικοι της Σαντορίνης εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί

Με κάθε μέσο, πλοίο ή αεροπλάνο, εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες του, ως αποτέλεσμα του μπαράζ σεισμών των τελευταίων ημερών και υπό τον φόβο κάποιας μεγαλύτερης δόνησης.

Οι πιο ψύχραιμοι, και με δεδομένο πως είναι κλειστές αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στις πλατείες και σε ανοιχτούς χώρους.

Ωστόσο, οι πολίτες ζουν με τον φόβο μεγάλου σεισμού, αλλά και πιθανού τσουνάμι, για το οποίο έχουν μιλήσει επιστήμονες. Συνεπώς, δεν μοιάζει καθόλου περίεργο ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν την επιλογή να εγκαταλείψουν -προσωρινά τουλάχιστον- το νησί.

Συνεδριάζει ξανά η Διυπουργική την Τρίτη 4/2

Παράλληλα, διυπουργική σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί της Τρίτης (4/2) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς στην Σαντορίνη.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Συγκλήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, ενώ θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).


Πηγή: ieidiseis.gr