Κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξαν, μιλώντας στο euronews, ότι ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε πάνω από το Γκροζνι, προκάλεσε το αεροπορικό δυστύχημα της Azerbaijan Airlines στο Ακτάου την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στην πτήση 8432 κατά τη διάρκεια αεροπορικής δραστηριότητας drone πάνω από το Γκρόζνι και κομμάτια του πυραύλου έπληξαν τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας καθώς εξερράγη δίπλα στο αεροσκάφος στη μέση της πτήσης.
Δήλωσαν επίσης στο Euronews ότι το κατεστραμμένο αεροσκάφος δεν επετράπη να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο παρά τα αιτήματα των πιλότων για επείγουσα προσγείωση και δόθηκε εντολή να πετάξει μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Ακτάου στο Καζακστάν.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα συστήματα πλοήγησης GPS του αεροπλάνου είχαν μπλοκαριστεί σε όλη τη διαδρομή πτήσης πάνω από τη θάλασσα.
Μόσχα: Μην βιάζεστε
Η έρευνα για την αιτία της συντριβής του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι λάθος να γίνονται εικασίες πριν δώσει τα συμπεράσματά της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Άγνωστα παραμένουν προς το παρόν τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της εταιρείας Azerbaijan Airlines, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καζακστάν.
«Καμία από αυτές τις χώρες –ούτε το Αζερμπαϊτζάν, ούτε η Ρωσία ούτε το Καζακστάν– δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει πληροφορίες. Όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στον κόσμο», σημείωσε ο Ασιμπάγεφ Μόλεν.
Ωστόσο, το φως της δημοσιότητας έχουν δει διάφορα σενάρια για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου από το οποίο βγήκαν ζωντανοί 29 επιβάτες, που κάθονταν στο πίσω μέρος της ατράκτου, η οποία έμεινε άθικτη.Unmute
Το επιβατικό αεροπλάνο Embraer συνετρίβη χθες, Τετάρτη, κοντά στην πόλη Άχταου στο Καζακστάν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 38 ανθρώπους, ύστερα από την εκτροπή του από την κανονική του πορεία πάνω από περιοχή της Ρωσίας την οποία πρόσφατα υπερασπίστηκε η Μόσχα από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones).
Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης
Πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αεροσκάφος συγκρούστηκε με ένα κοπάδι πουλιών πριν συντριβεί, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Οι επιβαίνοντες ήταν κυρίως υπήκοοι του Αζερμπαϊτζάν, αλλά υπήρχαν και μερικοί επιβάτες από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το αεροπλάνο πιθανόν άλλαξε πορεία στα μισά της πτήσης, πριν συντριβει, γιατί βρέθηκε εν μέσω επίθεσης με ντρόουν στη νότια Ρωσία.
Μάλιστα, αναφέρει πως γι΄ αυτό το λόγο είχε κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, που βρίσκεται στο μονοπάτι της μοιραίας πτήσης και είναι το κοντινότερο στο οποίο θα μπορούσε να προσγειωθεί το αεροπλάνο. Κάτι που δεν έκανε και αναγκάστηκε να διασχίσει όλη την Κασπία Θάλασσα και να συντριβεί στην άλλη πλευρά της, στο Καζακστάν.
Μέχρι στιγμής οι Αρχές τηρούν σιγή ιχθύος και δεν έχουν κάνει σχολιάσει ούτε τα όσα μεταδίδει το Associated Press πως είναι πιθανόν το αεροπλάνο να κατέπεσε λόγω παρεμβολών στο GPS του.
Στα σενάρια περιλαμβάνεται και τυχόν μηχανικό πρόβλημα του αεροσκάφους, καθώς φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου πριν την πτώση του, αλλά και το ότι μπορεί να έμεινε από καύσιμα, καθώς διένυσε επιπλέον 275 μίλια από το προγραμματισμένο δρομολόγιό του μέχρι το Άκτιο, όπου και συνετρίβη
Πηγή: tvxs.gr