Καλοκαιρινός: «Έχει όντως αυξηθεί η βία; Ή η βία επιμένει, αλλά τώρα οι απαιτήσεις μας είναι τέτοιες που είναι η ώρα να την πατήσουμε κάτω και να την εξαλείψουμε;» - Ειδήσεις Pancreta

Στην προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μαθητές με θέμα «Μέτρα της ΕΕ για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, των παιδιών και των άλλων ευάλωτων ομάδων» ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Στην προσομοίωση συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή 40 μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ Λυκείου από σχολεία της Κρήτης, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αφού καλωσόρισε τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για Ευρωπαϊκά & Διεθνή Θέματα Γιώργο Αλεξάκη, την Εντεταλμένη Σύμβουλο Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Ελένη Μαράκη - Μπελαδάκη, τα στελέχη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας, του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε στη βία κατά των γυναικών, που ήταν και το θέμα της συνεδρίασης.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να προσχωρήσει στην σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την εξάλειψη της βίας εξαιτίας πολλών χωρών: «Η βία κατά των γυναικών έχει γίνει μεγάλο θέμα και αυτό είναι καλό, έτσι ώστε να μειωθεί και να ελαχιστοποιηθεί. Αλλά γνωρίζουμε ότι η βία είναι ένα πάρα πολύ διάχυτο φαινόμενο το οποίο έχει κοινωνικές ρίζες, έχει ιστορικές ρίζες κι αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Γνωρίζετε ότι τελικά και με αρκετή καθυστέρηση, η Ευρώπη προσχώρησε στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που έχει να κάνει με την εξάλειψη της βίας. Αυτό είναι ένα ερώτημα γιατί χρειάστηκαν 10 με 12 χρόνια για να προσχωρήσει η Ευρώπη, γιατί κάποιες χώρες βάζουν διαρκώς αστερίσκους. Μιλάμε για την Ευρώπη. Δεν μιλάμε για τις χώρες εκείνες στις οποίες η βία είναι καθολικό φαινόμενο και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, ότι η βία εκτός Ευρώπης είναι εκθετικά μεγαλύτερη, και η παιδική εκμετάλλευση επίσης».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ότι η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα υπό κατασκευή, το οποίο χτίζεται μετά από τρομερές αιματοχυσίες και βρέθηκε ο τρόπος για να υπάρχει τουλάχιστον ειρήνη, ωστόσο, όπως τόνισε δεν θέλουμε μόνο την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη: «Θέλουμε και την κοινωνική ειρήνη, την ειρήνη μέσα στα σπίτια. Κι αυτό μας φέρνει στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν. Εσείς κάθεστε, και χαίρομαι γι’ αυτό, στα έδρανα που κάθεται το Δημοτικό Συμβούλιο και που είναι τα έδρανα τα οποία θα καταλάβετε εσείς οι ίδιοι σε μερικά χρόνια. Σε μερικά χρόνια η δικής σας η γενιά θα έρθει εδώ, και στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διαχειριστεί τύχες πολλών ανθρώπων. Το ζήτημα είναι να αλλάξετε τον κόσμο και ο κόσμος αυτός να είναι αντίστοιχος με τις προσδοκίες σας, που διαμορφώνονται τώρα. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαμορφώσετε αυτό που θα είσαστε εσείς την επόμενη ημέρα και αυτό που θα φέρετε εσείς σε αυτό τον κόσμο. Που μπορούμε να ευχηθούμε να είναι περισσότερο ειρηνικός, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να είναι και περισσότερο δίκαιος. Η δικαιοσύνη είναι αυτό το οποίο, κατά τη δική μου άποψη, πρέπει να επικρατεί ως κύρια σκέψη και μέρος αυτής σκέψης ενός δικαιότερου κόσμου, πρέπει να είναι και η εξάλειψη της βίας».

Κάλεσε επίσης τις νέες και τους νέους να μην αφήσουν κανένα να τους επιβάλει τη σκέψη του, αναφέροντας: «Να σκέφτεστε για τον εαυτό σας, αυτό είναι ένα από τα προτάγματα του Διαφωτισμού (John Locke: Think for thyself), στις βάσεις στοχασμού του οποίου χτίστηκε και χτίζεται η Ευρώπη. Σας προτρέπω να σκέφτεστε για τον εαυτό σας. Να μην σας επιβάλλεται καμία σκέψη ακόμη και με αυτούς που σας λένε «Εγώ θα σας εκπαιδεύσω στην κριτική σκέψη». Θα κρατάτε μέσα στο μυαλό σας ότι η κριτική σκέψη, τελικά, είναι ζήτημα του καθενός και όλων μαζί. Δεν είναι προκατασκευή. Γι’ αυτό θα σας έλεγα ότι και για τη βία πρέπει να σκεφτείτε σε ευρύτερα συμφραζόμενα. Είναι σημαντικό πως θέτονται τα ερωτήματα, διότι καμιά φορά μας κατευθύνουν σε συγκεκριμένες απαντήσεις. Υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα που λέει: «Γιατί αυξάνεται η βία εναντίον των γυναικών». Να σας βάλω μια άλλη παράμετρο; Αυξάνεται η βία εναντίον των γυναικών; Αυτό για να το απαντήσετε δεν θα δείτε στα κανάλια και στα social media. Θα διαβάσετε ιστορία. Αλίμονο εάν εσείς αρκεστείτε στον αφρό της επικαιρότητας. Η ιστορία της βίας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και εκεί θα αναρωτηθείτε: Τι συμβαίνει; Έχει όντως αυξηθεί η βία; Ή η βία επιμένει, αλλά τώρα οι απαιτήσεις μας είναι τέτοιες που είναι η ώρα να την πατήσουμε κάτω και να την εξαλείψουμε. Τα λάθος ερωτήματα όταν δεν εντοπίζονται μπορεί να οδηγήσουν και σε λάθος απαντήσεις. Θα σας πω μόνο το εξής: Πόσες γυναικοκτονίες αναφέρουν τα ΜΜΕ το 2000; Καμία. Γιατί; Επειδή δεν υπήρχε ο όρος γυναικοκτονία. Διότι δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί οι άνθρωποι στο φαινόμενο αυτό. Ενώ τώρα ευαισθητοποιούνται. Και αυξάνονται οι καταγγελίες. Και ευτυχώς που αυξάνονται. Να αρπάξουμε την ευκαιρία αλλά να την αρπάξουμε από τη σωστή μεριά. Είναι στο χέρι σας να πιάσετε τα πράγματα από τη σωστή μεριά. Και για να το κάνετε αυτό, θα σας παρακαλούσα να μην αρκεστείτε στα δεδομένα που παρουσιάζονται ως τέτοια και διαμορφώνονται από μια επιφανειακή δημόσια σφαίρα. Αν εγκλωβιστούμε εκεί, θα παίξουμε το παιχνίδι άλλων. Αλλά εσείς πρέπει να κάνετε παιχνίδι».


Πηγή: pancreta.gr