Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο «Ήρωες της λήθης» που διοργάνωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αμμοχώστου στο περιθώριο του Συνεδρίου «Η υγεία στην Ελλάδα και την Κύπρο – Παρόν και Μέλλον» στο ΠΣΚΗ, συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου, ζωντάνεψαν οι μνήμες από τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του ΄74 από τους πρωταγωνιστές της επιχείρησης «Νίκη». Τους αεροπόρους και αξιωματικούς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών του Μάλεμε που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τη δύσκολη επιχείρηση που στοίχισε τη ζωή στους ήρωες που είχαν επιβιβαστεί στα αεροσκάφη «Νοράτλας» που βλήθηκαν από φίλια πυρά. Παράλληλα προβλήθηκε ένα συγκλονιστικό βίντεο με μαρτυρίες και αφηγήσεις γιατρών της Αμμοχώστου, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην περίθαλψη των τραυματιών κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Αλέξης Καλοκαιρινός: «Αυτή η περίοδος ύφεσης γύρω από τη λύση του Κυπριακού είναι πρόσφορη για αναστοχασμό»
Κατά τον χαιρετισμό του ο Αλέξης Καλοκαιρινός, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παράλληλη ιστορική πολιτική πορεία της Κύπρου και της Κρήτης, με τα διαφορετικά όμως αποτελέσματα, καθώς και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την επίλυση της Κυπριακής συμφοράς όπως χαρακτήρισε το Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας: «Είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για το θέμα αυτό που ονομάζεται “Το Κυπριακό πρόβλημα”. Μιλάμε για την Μικρασιατική καταστροφή αλλά δεν μιλάμε για την Κυπριακή συμφορά. Ακόμα και η επιλογή των λέξεων που κάνουμε, δίνει τελικά μια ιδιαίτερη κατεύθυνση και απεικονίζει τις σκέψεις μας και την ψυχική μας διάθεση απέναντι στα ζητήματα αυτά. Και βεβαίως θα έπρεπε κανονικά να παράγονται πολιτικές εξελίξεις, με την έννοια να παράγονται πολιτικά αποτελέσματα, τα οποία όμως μετά από 50 χρόνια δεν έχουν έρθει.».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε επίσης στο συνολικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαχειριζόμαστε τα εθνικά θέματα, επισημαίνοντας: «Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης η Κύπρος πρόσφατα ξεπέρασε την Ελλάδα, βρίσκεται στην 29η θέση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση. Και οι δύο βρίσκονται ψηλά. Στον σύνθετο αυτό δείκτη, ο οποίος συνδυάζει το προσδόκιμο ζωής σε συνάρτηση με την υγεία, (που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε εδώ), το μορφωτικό επίπεδο και το κατά κεφαλήν εισόδημα είμαστε ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Βεβαίως έχουμε τεράστια προβλήματα, αγωνιζόμαστε για πολλά πράγματα».
Καταλήγοντας ο Αλέξης Καλοκαιρινός, τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την τραγωδία, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης για την επίλυση του Κυπριακού και επεσήμανε ότι πρέπει να σκεφτούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια: «Να μην ξεχνάμε και όχι να λέμε ότι δεν ξεχνάμε. Να σκεφτούμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Να συνεκτιμήσουμε αυτά τα οποία έχει κάποιος να κερδίσει και να χάσει πάνω στο αξιακό υπόβαθρο, πάνω στο υπόβαθρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι Εθνικό και από κει και πέρα να πορευθούμε. Θεωρώ πάντως ότι αυτή η περίοδος που είναι μια περίοδος ύφεσης κάθε δραστηριότητας γύρω από τη λύση του Κυπριακού, ενδεχομένως να είναι και πρόσφορη για αυτόν που ονομάζουμε αναστοχασμό. 200.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν τότε. Πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί σήμερα; Πόσοι από αυτούς θα είναι ζωντανοί αύριο; Είναι νομίζω ακόμα καιρός να σκεφτούμε ορισμένα πράγματα, με μεγάλη ειλικρίνεια».
Πηγή: pancreta.gr