Πλημμύρες στην Ισπανία: Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νεκροί - Ειδήσεις Pancreta

Τα σωστικά συνεργεία στην Ισπανία συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους μετά τις φονικές πλημμύρες, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 95, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες στην Ισπανία από το 1996, όταν 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά σε μια πόλη στα Πυρηναία Όρη.

Η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser ότι μια στρατιωτική μονάδα που ειδικεύεται σε επιχειρήσεις διάσωσης πρόκειται να «χτενίσει» τη λάσπη και τα συντρίμμια με σκύλους ανιχνευτές στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ερωτηθείσα εάν ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, είπε: «Ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγάλος: «Δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι». Σημειώνεται πως οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό αγνοούμενων.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια σε ολόκληρη την περιοχή εξακολουθούν να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό και πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν από εκατοντάδες αυτοκίνητα και φορτηγά που παρασύρθηκαν από ξαφνικούς χείμαρρους.

Ενδεικτικό των καταστροφών είναι πως στη Βαλένθια, την περιοχή που επλήγη περισσότερο, ορισμένα σημεία μπορούν να προσεγγιστούν μόνο με ελικόπτερο.

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η βροχή ενός έτους έπεσε μέσα σε οκτώ ώρες σε τμήματα της Βαλένθια την Τρίτη, προκαλώντας καραμπόλες σε αυτοκινητόδρομους και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε μια περιοχή που παράγει περίπου τα δύο τρίτα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην Ισπανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς πορτοκαλιών παγκοσμίως.

Οι πλημμύρες στη Βαλένθια έπληξαν τις υποδομές της περιοχής, παρασύροντας γέφυρες, δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και κτίρια, καθώς τα ποτάμια έσπασαν τις όχθες τους.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν ότι έβλεπαν ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στις οροφές των αυτοκινήτων τους καθώς οι δρόμοι πλημμύριζαν από νερό και λάσπη, δέντρα ξεριζώνονταν και κομμάτια τειχών κατέρρεαν.

Ισπανία: Μετρούν πληγές οι κάτοικοι

Στην πληγείσα αγροτική πόλη Utiel, περίπου 85 χιλιόμετρα (53 μίλια) στην ενδοχώρα από την πόλη της Βαλένθια, ο ποταμός Magro ξεχείλισε, στέλνοντας έως και τρία μέτρα νερού σε σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι μονώροφα.

Ο δήμαρχος της Utiel, Ricardo Gabaldon, δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη των περίπου 12.000 κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι ή ανάπηροι που δεν μπόρεσαν να κατευθυνθούν σε ασφαλές σημείο.

«Η θλίψη είναι για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Reuters η Ενκάρνα, μια 60χρονη δασκάλα της πόλης, σκουπίζοντας τα δάκρυά της καθώς μιλούσε σε έναν δρόμο που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες κοντά στο επίσης κατεστραμμένο σπίτι της. «Αυτές είναι οι οικονομίες μου, ο κόπος μου, η ζωή μου. Αλλά είμαστε ζωντανοί».

Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφορικά με τις ισχυρές πλημμύρες στην Ισπανία αναφέρθηκε η κλιματολόγος Friederike Otto στην εκπομπή Today του Radio 4 του BBC.

«Φυσικά και στο παρελθόν υπήρξαν πλημμύρες, αλλά και κάποια ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, είναι ότι πολλά από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα από ό,τι θα ήταν χωρίς την κλιματική αλλαγή».

Η Otto υποστήριξε ότι υπήρξαν πολλές πλημμύρες φέτος, παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε τώρα στην Ισπανία, όπου «πέφτει πολλή βροχή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δυσκολεύει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο». Συνέχισε λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή προσθέτει επιπλέον νερό, μερικές φορές μεταξύ 10 και 20%, σε αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα και «αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά τις ζημιές».

«Γνωρίζουμε από πολύ βασική φυσική ότι μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, οι οποίοι πρέπει να βγουν από την ατμόσφαιρα και αυτό γίνεται με ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις».


Πηγή: tvxs.gr