Το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης – Η “μάχη” Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη - Ειδήσεις Pancreta
Τι έδειξε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή. Η αναπροσαρμογή τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου και η ετοιμότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
 

Ουδέν νεώτερον” όσον αφορά τις θέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σχετικά με τις πυρκαγιές προέκυψε από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή. Αφού ο πρωθυπουργός επέμεινε στο… “όλα βελτιώνονται” ενώ οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί κατήγγειλαν απουσία σχεδίου και κρατική ανεπάρκεια. Αυτό όμως που προέκυψε είναι μια σαφής αλλαγή της κοινοβουλευτικής ιεραρχίας, με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι τυπικά την ιδιότητα αυτή διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την αίσθηση άλλωστε έδωσε με την παρουσία του στο βήμα του κοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ την κατάσταση αυτή φαίνεται να θεωρεί ως πολιτικό δεδομένο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναπροσαρμογή τακτικής από την κυβέρνηση

Η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται μετά την εμφατική επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την “ολισθηρή” κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να οδηγεί την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή της τακτικής της. Εστιάζοντας τα πυρά της στο ΠΑΣΟΚ με αιχμή της κριτικής της τον βαθμό συναίνεσης που παρέχει στην κυβέρνηση.

Αυτό έγινε σαφές από τις… πρωινές ώρες σήμερα. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να κάνει έναν μίνι απολογισμό των κυβερνητικών νομοσχεδίων που δεν έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ με έμφαση στο τελευταίο που αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα πως “το ΠΑΣΟΚ, παρά την “αλλαγή σελίδας”, επέλεξε να επιστρέψει στον δρόμο της άρνησης, ακόμα και για ρυθμίσεις αυτονόητες”. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας αναφορικά με τις πυρκαγιές ότι “απέναντι στην κλιματική κρίση οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι. Μακάρι σε αυτό το ζήτημα να καταλήξουμε σε ένα κοινό τόπο”.

Ετοιμότητα Ανδρουλάκη

Προετοιμασμένος για αυτού του είδους την αντιμετώπιση φάνηκε όμως να είναι στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην ομιλία του ανέπτυξε μια πλήρη αντιπολιτευτική γραμμή ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει προτάσεις αλλά και διάθεση στήριξης κάθε θετικού βήματος. Παράλληλα όμως προτάσσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα που διαπνέει την κυβερνητική πολιτική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας: “Κύριε Μητσοτάκη, τα τελευταία έξι χρόνια κυβερνάτε χωρίς μνημόνια, με δημοσιονομική ευελιξία και την προίκα των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όμως τα πεπραγμένα σας συνοψίζονται σε λίγες λέξεις: Χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία!”. Επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, διότι η αντίληψή της είναι απολύτως Διαχειριστική, Συγκεντρωτική και Πελατειακή”.

Συνέχισε την κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι “ακόμη και ακραιφνείς υποστηρικτές σας, αντιλαμβάνονται ότι εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν μεταρρυθμίζετε το κράτος, δεν ενισχύετε την ανθεκτικότητα, δεν δημιουργείτε συνθήκες δικαιοσύνης αλλά συμπεριφέρεστε στο κράτος ως λάφυρο αναπαραγωγής της εξουσίας. Αυτό το νιώθουν οι πολίτες, γι’ αυτό και σας έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές. Προσπαθείτε να καλύψετε τις συνεχιζόμενες αποτυχίες σας μέσα από μια “δημιουργική λογιστική”, αλλά πλέον το βίωμα κάθε πολίτη είναι πιο ισχυρό από την προπαγάνδα σας”.

Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης προκάλεσε τον πρωθπουργό θέτωντας ερωτήματα: “Είστε περήφανος, που κυβερνάτε ένα λαό που έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27 ξεπερνώντας μόνο την Βουλγαρία; Είστε περήφανος που κυβερνάτε ένα λαό που πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες για την υγεία του μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών και μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία, ενώ μεσολάβησε η πανδημία, που αποκάλυψε τα τεράστια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Η΄ μήπως είστε περήφανος που ενώ υπάρχουν στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το κόστος ενοικίων έχει αυξηθεί για οικογένειες και φοιτητές σχεδόν 50% σε 4 χρόνια, δεν υλοποιείτε κανένα από τα μεγάλα στεγαστικά προγράμματα που εφαρμόζουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη; Προτείνετε μόνο μπαλώματα χωρίς αποτέλεσμα”.

Όσον αφορά τον νομο για το ΑΣΕΠ ξεκαθάρισε πως “στηρίξαμε άρθρα σημαντικά που βελτιώνουν την κατάσταση” λέγοντας όμως παράλληλα: “Τα έδρανά σας έχουν μνήμη και θυμούνται τι λέγατε, όταν καταγγέλλατε το ΠΑΣΟΚ ότι ο νόμος για το ΑΣΕΠ ήταν “πολιτικό κακούργημα”. Υπάρχει μνήμη και οι πολίτες σας θυμούνται, όταν αποχωρούσατε από τη Βουλή. Αλλά ας πάμε στα πιο πρόσφατα: το 2021 φέρατε τον νόμο 4765 που καταψηφίσαμε και τότε πάλι λέγατε ότι είμαστε αντιμεταρρυθμιστές. Τελικά ποιος είχε δίκιο; Εσείς που τον ψηφίσατε ή εμείς που τον καταψηφίσαμε; Αν είχατε δίκιο γιατί έχετε φέρει 30 τροποποιήσειςτου νόμου, που λέγατε ότι είναι λύση;”

Όσον αφορά την κλιματική κρίση ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως “καταθέσαμε και κλιματικό νόμο και με δική μου πρωτοβουλία και με πολύ μεγάλη συνεργασία και δουλειά με τον κ. Στυλιανίδη, εσείς είχατε την ευκαιρία ως πρωθυπουργός να υπογράψετε τη μεγάλη συμφωνία για την Ελλάδα και το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών που μπήκαν στην παραγγελία για τα νέου τύπου Canadair, για τα οποία δεν υπήρχε γραμμή παραγωγής. Άρα, εμείς ως κόμμα και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, έχουμε μία συνέπεια στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην ανάγκη η χώρα μας να θωρακιστεί με τον όρο της ανθεκτικότητας”.


Πηγή: news247.gr