Η ήττα Δούκα έβαλε στα συρτάρια τα σχέδια για ενιαίο κεντροαριστερό φορέα. Εικόνα ενότητας και συμπόρευσης σε σύγκριση με τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ.
Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη θέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κεφαλή της “δημοκρατικής παράταξης”, όπως είπε ο ίδιος, αφήνοντας στα συρτάρια σχέδια περί νέου φορέα της κεντροαριστεράς με άλλο πρόσωπο επικεφαλής που είχαν χρεωθεί στον Χάρη Δούκα.
Ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε ήδη “δημοκρατικό προσκλητήριο”, ενώ με δύο προσεκτικά διατυπωμένες επισημάνσεις έθεσε το πλαίσιο:
- Νικητής (των εσωκομματικών εκλογών) είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη.
- Θα προχωρήσουμε με πολιτικό ήθος και χωρίς λαϊκισμό.
Φράσεις-κλειδιά που μεταφράζονται ως εξής: η περίφημη προοδευτική συνεργασία θα γίνει υπό το ΠΑΣΟΚ και “όχι με συγκολλήσεις κομμάτων” ή επιστροφές στελεχών “που μας άφησαν στα δύσκολα χρόνια και πήγαν αλλού για την καρέκλα”, όπως τόνιζε συνεχώς το τελευταίο διάστημα.
Δεδομένης της διαλυτικής εικόνας που παρουσιάζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης δεν χρειάσθηκε να κάνει αναφορά στα (καμμένα;) σενάρια περί συνεργασίας των δύο χώρων με ή χωρίς “εκλογική ομπρέλα” για ενιαία κάθοδο στις εθνικές κάλπες. Έχει δεσμευτεί άλλωστε ότι την άνοιξη θα διοργανώσει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για το πλαίσιο του προοδευτικού προγράμματος, το οποίο θα δρομολογήσει όλα τα παραπάνω.
Εύσημα για την ενότητα
Πέραν τούτων, κατά κοινή ομολογία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πήρε τα εύσημα τόσο για την τρίμηνη προεκλογική εκστρατεία των έξι υποψηφίων όσο και για την εικόνα ενότητας που εξέπεμψαν όλοι την προηγούμενη Κυριακή και χθες.
Η φράση του Παύλου Γερουλάνου χθες το βράδυ “προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη”, αλλά και η δέσμευση της Άννας Διαμαντοπούλου “Νίκο είμαι μαζί σου”, δίνουν τον τόνο και, μοιραία, οδηγούν… σε συγκρίσεις για τα τεκταινόμενα εδώ και 12 μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεδομένου ότι η κ. Διαμαντοπούλου κάλεσε τον νικητή να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και “να συνθέσει όλες τις απόψεις και τα ρεύματα”, εννοώντας και τα πιο κεντρώα-εκσυγχρονιστικά, εκτιμάται ότι η αναζήτηση της χρυσής τομής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. “Θα κάνουμε συνθέσεις, αυτό απαιτούν οι καιροί”, παρατηρούν, προς το παρόν, προεδρικοί συνεργάτες.
Νέοι ρόλοι εντός κι εκτός Βουλής
Για την αμέσως επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών, αναμένονται κινήσεις από τον κ. Ανδρουλάκη που “να επιβεβαιώνουν το κλίμα ενότητας”. Σε πρώτη φάση, οι νέες κινήσεις θα αφορούν την εικόνα στη Βουλή, με νέα κατανομή ρόλων και ανασχηματισμό αρμοδιοτήτων.
Τα φώτα θα πέσουν στην αξιοποίηση του κ. Γερουλάνου, καθώς η εντυπωσιακή απόδοση που είχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (σ.σ. έχασε τη δεύτερη θέση από τον κ. Δουκα) για λίγες εκατοντάδες ψήφους) και ο πολιτικός πολιτισμός που επέλεξε (“όποιος σέβεται τη Δημοκρατία σέβεται και το αποτέλεσμα”) δύσκολα θα “χωρέσουν” σε έναν απλό ρόλο “τομεάρχη”.
Ο κ. Δούκας θα κληθεί, εκ των πραγμάτων πλέον, να ρίξει το βάρος του στον δήμο της Αθήνας, καθώς κατηγορείται ήδη ότι άφησε πίσω τα καθήκοντά του διεκδικώντας την προεδρία του κόμματος. Εκτιμάται πάντως ότι θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εν όψει και του συνεδρίου την άνοιξη.
Ανάλογη συμβολή στο πρόγραμμα θα έχει, όπως λένε, και η κ. Διαμαντοπούλου, καθώς δεν κατέχει κάποιο δημόσιο αξίωμα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί.
Το κρίσιμο στοίχημα για την “επόμενη ημέρα” θα είναι η στάση του … όλου ΠΑΣΟΚ στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας: μπορεί η διαδικασία να έχει αποσυνδεθεί πλέον από τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο η στάση του κόμματος απέναντι σε μία “κεντροαριστερής προέλευσης” πρότασης του κ. Μητσοτάκη, θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Εν προκειμένω, έχουν κυκλοφορήσει σενάρια είτε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε για την κ. Διαμαντοπούλου, αλλά, προς το παρόν, παραμένουν… σενάρια.
Αναφορικά με την προώθηση νέων στελεχών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναβαθμιστεί ο Παύλος Χρηστίδης, πιθανόν σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Θα γίνει… αξιωματική αντιπολίτευση;
Εννοείται ότι όλα θα επανασχεδιαστούν εάν η επί θύραις νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προς το παρόν πάντως αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ορατό, οπότε οι κινήσεις του κόμματος θα περιοριστούν στα περιθώρια που δίνει η τρίτη θέση στη Βουλή.
Πηγή: euro2day.gr