Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς η χονδρεμπορική αγορά συνεχίζει να κινείται στα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου και οι... επιδοτήσεις είναι πιο σίγουρες από ποτέ.
Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να βρει λύσεις για τη στήριξη των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μέση χονδρική τιμή για τον Σεπτέμβριο παραμένει πάνω από τα 120 ευρώ/MWh, ενώ τον Αύγουστο ήταν στα 129,83 ευρώ/MWh.
Πηγές από το ΥΠΕΝ αναφέρουν πως, εάν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση, θα απαιτηθεί εκ νέου ενίσχυση στα «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ώστε να διατηρηθούν οι τιμές λιανικής κάτω από τα 15 λεπτά/KWh.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το υπουργείο ανακοίνωσε επιδοτήσεις της τάξης του 1,6 και 1,4 λεπτών/KWh αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, η μέση τελική τιμή για τους καταναλωτές διαμορφώθηκε στα 15,7 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με τον Αύγουστο (16,5 λεπτά/KWh).
Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η επιδότηση έφτασε τα 4,8 λεπτά/KWh, ενώ το συνολικό κόστος στήριξης για τον Σεπτέμβριο άγγιξε τα 20,8 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, αναμένεται πως οι επιδοτήσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς χαμηλότερα τον επόμενο μήνα. Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, το μέτρο της επιδότησης θα παραμείνει διαθέσιμο για όσο διάστημα χρειαστεί. Σε προηγούμενη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε τονίσει πως οι επιδοτήσεις αποτελούν ένα εργαλείο που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στο προσεχές μέλλον.
Τα πρόσφατα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού επιβεβαιώνουν τη «γεωγραφική» διάσταση της κρίσης στον τομέα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, το Κόσοβο και η Ουγγαρία, παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι τιμές στις εν λόγω χώρες κυμαίνονται από 128 έως 168 ευρώ/MWh, με τα συγκεκριμένα κράτη να κατατάσσονται συχνά στις δέκα ακριβότερες αγορές της Ευρώπης. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία, οι τιμές παραμένουν κάτω από τα 90 ευρώ/MWh, φθάνοντας ακόμη και τα 25 ευρώ/MWh.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ενεργειακό χρηματιστήριο δεν εμφανίζει την αναμενόμενη αποκλιμάκωση. Οι ειδικοί εντοπίζουν την ενεργειακή κρίση, κυρίως λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ως τον κύριο υπαίτιο για την επιδείνωση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκε στα 138,19 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 70% σε σχέση με την τιμή της περασμένης Κυριακής, όταν είχε διαμορφωθεί στα 124,13 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή ήταν έξι φορές υψηλότερη από τη Γαλλία, όπου η μεγαβατώρα κοστίζει μόλις 21,91 ευρώ, και πενταπλάσια σε σύγκριση με τις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Χθες, παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση, με τη μέγιστη τιμή της ημέρας να φτάνει τα 153 ευρώ/MWh.
Πηγή: ieidiseis.gr