φωτο αρχείου
Ο Ρώσος πρόεδρος ζητά πλήρη έλεγχο σε Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια, περιλαμβανομένων περιοχών που δεν κατέλαβε ποτέ. «Οχι» από το Κίεβο. Δεν θα μείνει ατιμώρητη η «κλοπή» από τη Δύση, το σχόλιο για το δάνειο των 50 δισ. στην Ουκρανία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα παύσει αμέσως το πυρ και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εδαφών που δεν έλεγξε ποτέ η Μόσχα κατά τη διάρκεια της διετούς εισβολής της ή από τις οποίες αποχώρησε στη συνέχεια. Επιπλέον ζήτησε από το Κίεβο να αποκηρύξει τα σχέδιά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρξει ειρήνη.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Τimes, οι απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου, που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας την Παρασκευή, ήταν οι πιο συγκεκριμένοι όροι που έθεσε ο Πούτιν για ένα πιθανό τέλος του πολέμου -αλλά κατέστησε σαφές ότι θα έθετε μια μαξιμαλιστική θέση σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η Ουκρανία είναι, φυσικά, πολύ απίθανο να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν, οι οποίοι θα έδιναν ουσιαστικά στη Ρωσία τον έλεγχο τεσσάρων περιοχών: Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.
Ζελένσκι: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα
Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους για την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ως «παράλογους», λέγοντας ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις και να υπονομεύσει τις πραγματικές ειρηνευτικές προσπάθειες.
Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα τελεσίγραφο που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός.
«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε δηλώσεις του που μεταφράζονταν και μεταδίδονταν απευθείας μέσω διερμηνέα.
«Δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στον Πούτιν, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την επεκτατική πολιτική του Ναζί δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
«Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ… Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα», πρόσθεσε ο Ζελέσνκι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας περιέγραψε τα λόγια Πούτιν ως «δηλώσεις χειραγώγησης που έχουν στόχο να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα (και) να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαια ειρήνη».
«Είναι παράλογο για τον Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εκτέλεσε, μαζί με τους συνοδοιπόρους του, τη μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.
Οπως ήταν αναμενόμενο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου απέρριψε την «ειρηνευτική πρόταση» που παρουσίασε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν , λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας μέσω Zoom, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.
Ο σύμβουλος, ο οποίος συχνά ενεργεί ως εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου, δήλωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί επίσης να παρουσιαστεί στον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου», ως η πλευρά που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη.
«Με τη δήλωση του Πούτιν, η Ρωσία εμφανίζεται σαν να μην ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την επίθεση... αλλά σαν να προτείνουν την ειρήνη και η Ουκρανία να μην τη θέλει», είπε.
Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά μόνο αν η Ρωσία τιμωρηθεί δίκαια για την επιθετικότητά της και διατηρηθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.
«Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις ψευδαισθήσεις και να σταματήσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τις "προτάσεις" της Ρωσίας, οι οποίες είναι αντίθετες με την κοινή λογική. Δεν υπάρχουν νέες "ειρηνευτικές προτάσεις" από τη Ρωσία. Το υποκείμενο Πούτιν εξέφρασε απλώς την "τυπική επιλογή του επιτιθέμενου", η οποία έχει ήδη ακουστεί πολλές φορές. Το περιεχόμενό της είναι αρκετά συγκεκριμένο, άκρως προσβλητικό για το διεθνές δίκαιο και απολύτως εύγλωττο για την αδυναμία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας να αξιολογήσει επαρκώς τις πραγματικότητες», έγραψε στο Χ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να «υπαγορεύσει» στο Κίεβο τους όρους για μια μελλοντική ειρήνη, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν από τις Βρυξέλλες.
Πούτιν: Δεν θα μείνει ατιμώρητη η κλοπή
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα σχέδια των δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια χρησιμοποιώντας τόκους από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη.
Ο Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε τη Μόσχα δείχνει ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα ενός παρόμοιου δυτικού παγώματος περιουσιακών στοιχείων. «Παρόλη τη ραθυμία, η κλοπή σίγουρα θα παραμείνει κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη», είπε ο Πούτιν.
«Τώρα γίνεται φανερό σε όλες τις χώρες, εταιρείες (και) τα κρατικά ταμεία ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους δεν είναι καθόλου ασφαλή τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης».
Ο Πούτιν μίλησε μια ημέρα αφότου οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία στην παροχή δανείων 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τόκους από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν.
Πηγή: euro2day.gr