Έκλεισαν ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Αγίου Νικολάου” – Λουκέτο στην Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ - Ειδήσεις Pancreta

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Κρήτης, καθώς δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν και κλείνουν το ένα τμήμα μετά το άλλο, ενώ γιατροί και νοσηλευτές αποχωρούν από το ΕΣΥ.

Παρά τα πολυπληθή συλλαλητήρια με περισσότερα από 4.000 άτομα και τις κραυγές αγωνίας από τους κατοίκους και τους εργαζομένους στη δημόσια υγεία στα νοσοκομεία της Κρήτης, καθημερινά προκύπτουν νέα, σοβαρά προβλήματα, που οδηγούν τα νοσοκομεία σε αρρυθμίες.

Πρόσφατα, έκλεισαν οι 2 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Αγίου Νικολάου» στο Λασίθι, ενώ λουκέτο μπήκε εκ νέου στην παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Νοσοκομείο «Αγίου Νικολάου»: Ελάχιστοι εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι, χειρουργοί και νοσηλευτές

Μόλις 3 γιατροί έχουν απομείνει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγίου Νικολάου» κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση να εκδώσει την Τρίτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία κλείνουν οι 2 από τις 6 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μάλιστα, από τους 3 γιατρούς που έχουν απομείνει στη ΜΕΘ, ο ένας είναι συνταξιούχος και εργάζεται με παράταση.

Η συγκεκριμένη ΜΕΘ, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δεν καλύπτει απλώς τους κατοίκους της περιοχής.

«Εξυπηρετούν περιστατικά από όλη τη νότια Ελλάδα, δηλαδή αν δεν υπάρχει ΜΕΘ στη Ρόδο, τα φέρνουν σε εμάς. Έρχονται περιστατικά από Κάρπαθο, Σαντορίνη, Κω, αλλά και από άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο» αναφέρει στο NEWS 24/7 o Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος τους Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, είχε ενεργές 9 κλίνες ΜΕΘ και ενώ έπρεπε το τμήμα να ενισχυθεί, αντ’ αυτού, έκλεισαν κι άλλες κλίνες.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο κάθε γιατρός θα πρέπει να κάνει από 10 εφημερίες τον μήνα, ωστόσο πρόκειται για μία «σκληρή» και απαιτητική ειδικότητα, που απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου και οι γιατροί αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα κόπωσης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει μία θέση γιατρού για την εν λόγω ΜΕΘ, όμως είναι άγνωστο αν θα υπάρξει κάποιος που θα την καλύψει ή αν θα βγει άγονη.

«Έχει κάνει αίτηση μία γιατρός, η οποία όμως έχει δηλώσει και άλλα νοσοκομεία, άρα δεν ξέρουμε αν θα καλυφθεί η θέση με τον έναν υποψήφιο. Η ΜΕΘ έχει 6 οργανικές θέσεις και αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες οι τρεις», εξηγεί ο κ. Μανουσάκης.

Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος, και παλαιότερα υπήρχε προκήρυξη για το νοσοκομείο «Αγίου Νικολάου» για 5 θέσεις άλλης ειδικότητας, για τις οποίες δήλωσαν τρεις γιατροί και τελικά δεν πήγε κανένας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι 2 αυτές κλίνες θα παραμείνουν ανενεργές για τους επόμενες 4 μήνες, όπως εκτιμούν γιατροί του νοσοκομείου.

Τα προβλήματα όμως στο Νοσοκομείο «Άγιος Νικολάου» δεν σταματούν στο λουκέτο που μπήκε στις 2 κλίνες ΜΕΘ.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και με το αναισθησιολογικό. Σε ένα νοσοκομείο που έκανε μέχρι πέρυσι 1.800 χειρουργεία τον χρόνο, έχει μείνει με μόνο μία μόνιμη αναισθησιολόγος. Έχουμε 8 εφημερίες κενές, δηλαδή το νοσοκομείο τις 8 ημέρες που εφημερεύει δεν θα έχει αναισθησιολόγο. Μάλιστα, η γιατρός αυτή έχει κάνει αίτηση για να πάει στο νοσοκομείο της Σητείας και έτσι σύντομα μπορεί να μην υπάρχει καμία», εξηγεί ο κ. Μανουσάκης.

Ο ίδιος μιλά και για τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία των ασθενών οι ελλείψεις στα νοσοκομεία.

«Την Κυριακή της αποκριάς που σκοτώθηκε από βεγγαλικά ένα παλικάρι, το νοσοκομείο εφημέρευε χωρίς χειρουργό. Ο γιατρός δεν είχε εφημερία και μπήκε μέσα με δική του πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το περιστατικό. Και παρότι ήταν ένα τραγικό γεγονός που πήρε δημοσιότητα, αμέσως την επόμενη ημέρα, την καθαρά Δευτέρα, δεν είχαμε στην εφημερία αναισθησιολόγο. Προσήλθε έγκυος με σοβαρό πρόβλημα και ο αναισθησιολόγος ήρθε από το σπίτι του. Ευτυχώς, διότι το βρέφος διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε με τον γιατρό που δεν εφημέρευε στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου», λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν μόνο 2 ακτινολόγοι και έτσι τις μισές μέρες του μήνα δεν υπάρχει γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας στην εφημερία.

Ως εκ τούτου, «διακομίζονται περιστατικά στο Ηράκλειο για αξονική ή έναν υπέρηχο, δηλαδή 30 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα για να γίνει μία απεικονιστική εξέταση. Όποιος ασθενής του νομού χρειάζεται αξονική, μαγνητική, μέτρηση ωστικής πυκνότητας μαστογραφία, θα πρέπει ή να πάει στο Ηράκλειο, ή σε ιδιωτικό κέντρο. Η κατάσταση αυτή βοήθησε να δημιουργηθούν 3 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στον Άγιο Νικόλαο, όταν παλαιότερα που λειτουργούσαν πιο εύρυθμα τα νοσοκομεία, υπήρχε μόνο ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο», λέει ο ίδιος.

Προβλήματα υπάρχουν και με το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο για να καλύψει τους ασθενείς, σε αρκετές περιπτώσεις δεν παίρνει άδεια.

Μάλιστα, «στον τομέα του τεχνητού νεφρού τους χρωστούν άδειες από το 2017. Πρόσφατα παραιτήθηκαν και δύο νοσηλεύτριες, διότι δεν άντεχαν την κατάσταση», εξηγεί ο κ. Μανουσάκης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο πληθυσμός γιατρών του νοσοκομείου κατά 20 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 εργάζονταν 62 μόνιμοι γιατροί και τώρα είναι μόλις 52.

«Παραιτούνται οι γιατροί, βγαίνουν οι προκηρύξεις, αλλά είναι άγονες. Πέρα από τις κακές συνθήκες εργασίας που είναι γνωστές, είναι ακριβά τα ενοίκια στην περιοχή, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τους μισθούς του ΕΣΥ όσοι δεν έχουν δικό τους σπίτι. Και σκεφτείτε σε μερικούς μήνες που θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, πόσο θα αυξηθούν οι ανάγκες και πώς μπορεί κάποιος να τις διαχειριστεί με τόσο λίγο προσωπικό», καταλήγει ο κ. Μανουσάκης.

Διευκρινίζεται ότι το Γενικό Νοσοκομείο «Αγίου Νικολάου» διαθέτει 147 ανεπτυγμένες κλίνες και εφημερεύει καθημερινά, όμως χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

Νέο λουκέτο στην παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Για ακόμη μια φορά, η μοναδική Παιδοψυχιατρική κλινική της Κρήτης βάζει λουκέτο.

Χθες, Πέμπτη, δεν είχε καμία εφημερία παιδοψυχιάτρου, αφού ο μοναδικός εξειδικευμένος γιατρός αδυνατεί να εφημερεύει 30 μέρες κάθε μήνα.

«Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εργαζόμενοι και γονείς έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τη χρόνια υποστελέχωση και την αδικαιολόγητη παραμέληση αυτής της κλινικής. Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων υφίσταται συνεχή αποδυνάμωση, ενώ οι υπηρεσίες υγείας προς τους μικρούς ασθενείς περιορίζονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Το κλείσιμο της παιδοψυχιατρικής κλινικής επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους.

«Δεν ανεχόμαστε να κλείνει η μοναδική δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική, που πλέον θα λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο. Μένει με αυτό τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής που ένα χρόνο τώρα υπερβαίνουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν! Οι οικογένειες θα αναγκαστούν να αναζητούν λύσεις είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε να μεταβαίνουν στην Αθήνα», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί τα σωματεία και τους φορείς του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης να προασπίσουν το δικαίωμα των παιδιών και των οικογενειών τους να έχουν δημόσια αναβαθμισμένη και πλήρως στελεχωμένη παιδοψυχιατρική κλινική και συνολικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Επίσης, καλούν όλους στη συγκέντρωση που οργανώνει το σωματείο την Δευτέρα 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στη 1.00 το μεσημέρι στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

• Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
• Την άμεση, πλήρης στελέχωση της κλινικής με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό
• Την άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με κίνητρα
• Λένε «όχι» στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
• Ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας.


Πηγή: news247.gr