Εκρηκτική αναμένεται να είναι η αυριανή μέρα στη Βουλή, καθώς στην Ολομέλεια θα συζητηθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Ολες οι πλευρές προεξοφλούν ότι οι τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα, ότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της θα στραφεί εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης - κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου - και ότι, εκτός του πρωθυπουργού, στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα βρεθεί και ο τότε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην υπουργός και σημερινός βουλευτής Σερρών, όμως, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο για τη μετάβαση της υπόθεσης σε μια νέα φάση, σε μια προσπάθεια το θέμα να παραμείνει στην κορυφή της επικαιρότητας και να φθείρει την κυβέρνηση, όσο δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός των πραγματικά υπευθύνων και η τιμωρία τους.
«Κλειδί» η μήνυση κατά του Κώστα Καραμανλή
Το «κλειδί» για αυτή τη νέα φάση είναι η μήνυση που υπέβαλε εναντίον του κ. Καραμανλή ένας από τους τραυματίες του δυστυχήματος, στην οποία ο πρώην υπουργός κατηγορείται, σύμφωνα με πληροφορίες, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο εναντίον του μηνυτού, βαριά σωματική βλάβη κλπ.
Αυτή η νέα κατηγορία εναντίον του κ. Καραμανλή, υποστηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης ότι διαφοροποιεί το κατηγορητήριο από εκείνο το οποίο οδήγησε στην σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ως γνωστόν, κατηγορίες που έχουν διερευνηθεί δεν διερευνώνται εκ νέου με Εξεταστικές ή Προανακριτικές Επιτροπές της Βουλής, ωστόσο εδώ υπάρχει μια διαφοροποίηση που -λένε οι ίδιες πηγές- μπορεί να επαναφέρει δυναμικά στον κοινοβουλευτικό διάλογο την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Στόχος της αντιπολίτευσης να συντηρηθεί το θέμα
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αρκούν 30 βουλευτές για να υπογράψουν πρόταση για άσκηση δίωξης εναντίον ενός πολιτικού προσώπου, εν προκειμένω εναντίον του πρώην υπουργού. Συνεπώς μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο του το ΠΑΣΟΚ μπορούν να δρομολογήσουν αυτή την εξέλιξη.
Σκοπός αυτής της νέας προσπάθειας δεν είναι άλλος από τη διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα και την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές. Αλλωστε όλα σταματούν στην ανάγκη η όποια πρόταση να εγκριθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι εφικτό, λόγω της άνετης αυτοδυναμίας που έχει η Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα μέσα από παρόμοιες διεργασίες στους κόλπους του Κοινοβουλίου, εξυπηρετεί τους στόχους της αντιπολίτευσης ενόψει ευρωεκλογών, φθείρει αποδεδειγμένα την κυβερνητική παράταξη η οποία έχει περιοριστεί σε καθαρά αμυντικό ρόλο παραπέμποντας την αποκάλυψη της αλήθειας στη Δικαιοσύνη, η οποία με τη σειρά της κινείται στους γνωστούς, ράθυμους ρυθμούς που κάθε άλλο παρά ευνοούν την αντιστροφή των πολιτικών εντυπώσεων.
Βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα ο αριθμός των υπογραφών για την πλήρη διερεύνηση του θέματος και την απόδοση ευθυνών σε όλους τους ενόχους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, η παρέμβαση του Ευρωπαίου εισαγγελέα και οι ακτιβιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται συνεχώς, δημιουργούν ένα ολοένα και πιο βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει να ορθώνεται απέναντί της μια «κοινωνική αντιπολίτευση» αφού στο πεδίο των κομμάτων τίποτα δε φαίνεται να την απειλεί, και προσπαθεί να επινοήσει μια πολιτική στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της κοινωνικής πίεσης με καμβά το θέμα των Τεμπών.
Καθώς ξεκινά η Σαρακοστή για τους Χριστιανούς, η κυβέρνηση φαίνεται να περνά τη δική της Σαρακοστή με τα Τέμπη. Το ζήτημα είναι αν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η κυβερνητική παράταξη θα οδηγηθεί στη «σταύρωση» και στη συνέχει αν και πότε θα έλθει η «ανάσταση»…