Παρανάλωμα του πυρός το Πολεμικό Μουσείο (video) - Ειδήσεις Pancreta

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες, στις 21:30 το βράδυ, στον πρώτο όροφο του  εδώ και 4 περίπου χρόνια κενού εκθεμάτων Πολεμικού Μουσείου Χανίων που βρίσκεται στη  συμβολή των οδών Τζανακάκη και Σφακιανάκη, δίπλα στο Δημοτικό Κήπο.

Η πυρκαγιά, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών υπηρεσιών, πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεδομένου ότι όλο το κτίριο εσωτερικά είναι ξύλινο, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του.

Χανιά, οδός Τζανακάκη. Στο κέντρο το σημερινό πολεμικό μουσείο Ως Ιταλικός στρατώνας, ήταν το πρώτο κτήριο που χτίστηκε εκτός των τειχών, το 1870

Την ούτως ή άλλως δύσκολη πρόσβαση των πυροσβεστών στον 1ο όροφο του κτιρίου έκανε ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός, ότι χρειάστηκε να απομακρύνουν τα σιδερένια κάγκελα από τα παράθυρα.

15 οχήματα με 30 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες, την οποία ενίσχυσαν με δυνάμεις τους Πυροσβεστικά οχήματα από τις Βρύσες, την Κάντανο και το Καστέλι. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του καλαθοφορου οχήματος από το Ρέθυμνο το οποίο προχώρησε σε ρίψεις νερού από ψηλά.

Σε ότι αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, επεσήμανε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο χώρος είχε παραβιαστεί και στις εγκαταστάσεις του ζούσαν άστεγοι.

Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα Πολιτεία και ΓΕΕΘΑ να ανταποκριθούν στο επίμονο αίτημα της Δημοτικής Αρχής και το ιστορικό κτίριο να παραδοθεί στους πολίτες των Χανίων.

Προσαγωγή ενός υπόπτου

Στο μεταξύ, στην προσαγωγή ενός Μαροκινού υπηκόου, που φαίνεται ότι ζούσε στον χώρο με άλλους ομοεθνείς του, προχώρησε η ΕΛΑΣ.’

Ανησυχία επίσης εκφράζουν πηγές της Πυροσβεστικής, για τυχόν άτομο που μπορεί να εγκλωβίστηκε στο κτίριο.

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι ένα τοπικό μουσείο πολεμικής ιστορίας.

Στεγάζεται σε ένα πρώην ιταλικό στρατώνα που κτίστηκε το 1870 σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο.

Τα ιστορικά κειμήλια και το φωτογραφικό υλικό εκθέτουν τη συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903 – 1922) στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια της Κατοχής (1941 – 45).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ καιρό, αφού είχε κριθεί ακατάλληλο για χρήση, ενώ ο Δήμος Χανίων, είχε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια την παραχώρησή του από το ΓΕΕΘΑ. Και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων  σε επιστολή του, από τον Δεκέμβριο του 2014 προς τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών-Ταξίαρχο  Παναγιώτη Καπερώνη επεσήμανε ότι «το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα, είναι εφικτό ν’ αναπαλαιωθεί, αν γίνει μία συνολική μελέτη των εργασιών που απαιτούνται αλλά και του κόστους κατασκευής».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου


Πηγή: ert.gr