Φωτο: Η Ειρήνη Σταματάκη στα Σκούρβουλα με τη φωτογραφία των γονιών της που έχασε στις εκτελέσεις
Θέση στις ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, τον Οκτώβριο του 2025, θα πάρει και το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη» των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, που προβλήθηκε στις 11 Αυγούστου, στα μαρτυρικά Σκούρβουλα του δήμου Φαιστού Ηρακλείου, εκεί που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα φρίκης από τους Γερμανούς ναζί στις 14 Αυγούστου 1944.
Το ντοκιμαντέρ παραδόθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη του Ρεθύμνου, στον πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Αντώνη Τσουρδαλάκη από τον Μανόλη Παντινάκη, ένα εκ των δυο παραγωγών του ντοκουμέντου, ώστε να το προωθήσει τη νέα χρονιά στις διαγωνιστικές επιτροπές και να λάβει την έγκριση των για να προβληθεί στη διοργάνωση. Ο κ. Τσουρδαλάκης, είναι γνωστό, βρίσκεται αυτή την περίοδο στον τόπο καταγωγής του, στο Ρέθυμνο και στις Μέλαμπες, στα πλαίσια του ετήσιου προσκυνήματος που κάνει κάθε χρόνο.
Λαμβάνοντας , ωστόσο,το νέο έργο των δυο δημοσιογράφων δεν έκρυψε την συγκίνησή του καθώς ένα τόσο απεχθές γεγονός που προκάλεσαν οι χιτλερικές δυνάμεις κατοχής στα χρόνια της κυριαρχίας τους, περνά την Κρήτη και τα ελληνικά σύνορα και φτάνει στη μακρινή ήπειρο για να προβληθεί μπροστά σε χιλιάδες θεατές από όλο τον κόσμο που παρακολουθούν κάθε χρόνο τις ταινίες του φεστιβάλ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΤΑΤΕΣ ΑΞΙΕΣ
«Μας ενδιαφέρει ως ομοσπονδία Κρητών, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ιστορικής μνήμης, να επιδείξουμε παντού, σε όλη την υφήλιο, τους συνεχείς αγώνες των συμπατριωτών προγόνων μας για τις υπέρτατες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Η Κρήτη, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, έχει μακραίωνη ιστορία και δεν λύγισε απέναντι σε κάθε εχθρό που επιχείρησε να την καταλάβει», είπε ανάμεσα στα άλλα, με την ευκαιρία αυτή, ο Ρεθύμνιος εκ των κορυφαίων παραγόντων του κινήματος των αποδήμων.
Έχοντας γνώση, μάλιστα, των τραγικών γεγονότων στα «Βιγλιά» των Σκουρβούλων, στάθηκε ιδιαίτερα σε εκείνα των ομαδικών εκτελέσεων των 22 γυναικών που είναι μοναδικές στα χρονικά των εμπόλεμων επεισοδίων πανευρωπαϊκά αλλά και των 14 αντρών από τα Σκούρβουλα και τα γειτονικά χωριά, τονίζοντας: « Η προβολή που θα λάβει το ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ της Μελβούρνης πιστεύω, θα είναι τεράστια και το αποτρόπαιο γεγονός θα γίνει γνωστό ευρύτατα και πέρα από την πατρίδα μας…»
«Νομίζω», συμπλήρωσε ο κ. Τσουρδαλάκης, που διετέλεσε και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, «ότι στην τετράχρονη υποδούλωση των Γερμανών στο νησί, είναι η δεύτερη φορά που εκδήλωσαν παρόμοια δολοφονική συμπεριφορά κατά γυναικών. Η προηγούμενη, όπως γνωρίζω, εμφανίστηκε από τους ίδιους σε 12 γυναίκες στην Καλή Συκιά, μόνο αυτές θανάτωσαν καίγοντάς τις στα καιόμενα σπίτια των που έβαλαν φωτιά για να τις οδηγήσουν σε αυτό το μαρτυρικό θάνατο. Είναι τραγικό και μόνο να το σκέφτεσαι…»
Με την συμμετοχή της στις προβολές των ταινιών στο φεστιβάλ, η ταινία των Σκουρβούλων δίδει την ευκαιρία , όπως επεσήμανε ο κ. Τσουρδαλάκης, στην Ομοσπονδία να τιμήσει τη μνήμη των 36 αγωνιστών ηρωίδων και ηρώων από χωριά της «Ρίζας του Ψηλορείτη» που άφησαν τη ζωή τους εκεί και πότισαν τα χώματα της μεσσαρίτικης γης με το αίμα της λευτεριάς. «Είναι χρέος μας απέναντι στους γεννήτορές μας», πρόσθεσε, «και οφείλουμε να διαφυλάττουμε την ιστορική μνήμη και να την μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές».
ΟΡΘΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας σχολίασε θετικά την δημόσια δέσμευση της αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Φαιστού Βασιλείας Αρμουτάκη να προβληθεί το ιστορικό ντοκουμέντο σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου αλλά και στα χωριά από τα οποία κατάγονταν θύματα στις εκτελέσεις των κατοίκων και σημείωσε: «Πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας τι συνέβη στο τόπο τους. Είναι αδιανόητο να μην διδάσκεται η τοπική ιστορία στα σχολεία. Νομίζω, παρακολουθώντας τα ρεπορτάζ και το φωτογραφικό υλικό που τα συνόδευε, είδα πολλά παιδιά να παρακολουθούν την προβολή στα Σκούρβουλα. Είναι παρήγορο…»
«Τα ουρλιαχτά λύγισαν το Ψηλορείτη» είναι ταινία 34 λεπτών. Η έρευνα και η παραγωγή που ως την ολοκλήρωσή της είχε γυρίσματα, καταγραφές και άλλες διαδικασίες τεσσάρων χρόνων, έγιναν από τους Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία από τον Τάσο Μπιρσίμ που έθεσε για τελευταία φορά το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα σε αυτή την ιστορική ταινία, το σενάριο του Αντώνη Παντινάκη, η μουσική του ροκ συγκροτήματος Magic De Spell και των Κρητικών καλλιτεχνών Αλέξανδρου Αγγελάκη, Νικηφόρου Βολανάκη και Γιάννη Γανταδάκη, η λαογραφική επιμέλεια του γνωστού λαογράφου Παναγιώτη Μυλωνά, η διεύθυνση Φωτογραφίας του Παναγιώτη Δελαμάνη, το μοντάζ του Κώστα Δημάκη και η αφήγηση κειμένων του Στέλιου Φωκά.
Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ
Πηγή: pancreta.gr