Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «17ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων», θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15/09, στο Δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» και στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.
Το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με το σύνθημα: “Ν’ αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη…”
Την Πέμπτη 14/09 στις 21:00, στο θερινό σινεμά του Δημοτικού Κήπου θα γίνουν δύο προβολές με ελεύθερη είσοδο:
1) “Το Άλλο Μισό” (2022), ντοκιμαντέρ 72′ του Γιώργου Μουτάφη
Για 15 χρόνια, ένας φωτορεπόρτερ γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας των μεταναστών ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων. Η ματαίωση, ο θάνατος, η εξάντληση από τη συνεχή προσπάθεια και οι επαναπροωθήσεις καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στο έργο του Γιώργου Μουτάφη.
2) “Λυπάμαι για τον κήπο”, animation 6′ της Κατερίνας Στρατήγη
To animation είναι βασισμένο στο ποίημα της Forugh Farrokhzad «Λυπάμαι για τον κήπο» από τη συλλογή ποιημάτων της «Ας πιστέψουμε στην Αρχή της Ψυχρής Εποχής», 1974. H Forugh Farrokhzad ήταν Ιρανή ποιήτρια και σκηνοθέτιδα. Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1935 και αποτέλεσε μια ριζοσπαστική γυναικεία φωνή στην ιρανική ποίηση του 20ου αιώνα. Αν και θεωρείται από τις πιο αμφιλεγόμενες ποιήτριες του Ιράν καθώς ήρθε αντιμέτωπη μέσα από το έργο της με θέματα με τα οποία είχαν ασχοληθεί λίγες γυναίκες καλλιτέχνιδες μέχρι τότε, ενέπνευσε γενιές Ιρανών καλλιτεχνών σε ένα ευρύ φάσμα μέσων. Μέσα από τους στίχους της δίνει φωνή στην καταπιεσμένη γυναίκα, καταδικάζει την αντιμετώπισής της ως αντικείμενο και διαφοροποιείται ως προς την επιβεβλημένη ανοχή της μέσα στον συμβατικό γάμο. Με άλλα λόγια αντιστέκεται στον υπάρχον κόσμο αντιπροτείνοντας την αυτοδιάθεση του γυναικείου πνεύματος και σώματος.
Αφήγηση: Aysan Matinfar
Μουσικός Αυτοσχεδιασμός: Βασίλης Μακρυγιάννης
Την Παρασκευή 15/09, στις 21:00, στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5) θα γίνει εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί η μοναξιά μου θεωρείται ασφαλής χώρα: Αγώνες αιτούντων άσυλο και τοπικές αντιδράσεις στο συνοριακό καθεστώς της Χίου (2015-2016)» (Συγγραφική ομάδα: Σούζας Νίκος, Μέρμηγκα Ιουλία, Διακουμάκου Τζότζο, Εκδόσεις Ψηφίδες, 2021). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Νίκος Σούζας (συγγραφέας) και ο Σάμυ Αλεξανδρίδης, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παράρτημα Χανίων. Θα ακολουθήσει συζήτηση και καφενείο ενίσχυσης.
Πηγή: ertnews.gr