Το βρετανικό Βασιλικό Τραχυδρομείο ξεκίνησε την διάθεση μιας νέας ειδικής σειράς γραμματοσήμων με ονομασία Great British Film Special Stamp Issue για να τιμήσει έξι από τις πιο σημαντικές βρετανικές κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ζήτημα Ζωής και Θανάτου» (1946), ένα φανταστικό ρομαντικό δράμα με πρωταγωνιστή τον David Niven σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός πιλούτου της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος ενώ έπρεπε να έχει σκοτωθεί παγιδεύεται ανάμεσα σε δύο κόσμους ─τον πραγματικό και τον άλλο. Η ταινία, δημιουργία των Michael Powell και Emeric Pressburger, είναι πολύ πρωτοπόρα τεχνολογικά και επιστρατεύει ένα έξυπνο κινηματογραφικό εύρημα: εναλλάσσει ασπρόμαυρο και έγχρωμο φιλμ. Θεωρείται, μέχρι τις μέρες μας, μία από τις καλύτερες βρετανικές ταινίες όλων των εποχών. Το γραμματόσημο απεικονίζει τον David Niven και την Kim Hunter.
Ο Martin Scorsese και η Thelma Schoonmaker, χήρα του Μichael Powell, με το γραμματόσημο για την ταινία «Ζήτημα Ζωής και Θανάτου».
«Λώρενς της Αραβίας» (1962) με πρωταγωνιστή τον Peter O’ Toole, η ταινία των επτά βραβείων Όσκαρ, των τεσσάρων BAFTA και των πέντε Χρυσών Σφαιρών. Η ταινία θεωρείται το αριστούργημα του δημιουργού της David Lean και ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή ερμηνεία του Peter O’ Toole η οποία και τον ανέδειξε σε διεθνές κινηματογραφικό αστέρι. Το «Λώρενς της Αραβίας» έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο και επιλέχθηκε ως η καλύτερη επική ταινία όλως των εποχών από το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο. Ο Peter O’ Toole έδωσε την συγκατάθεσή του να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία του στο γραμματόσημο, λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η κόρη του, Kate, δήλωσε: « Ο “Λώρενς της Αραβίας” άντεξε στο χρόνο και εξακολουθεί να έχει θέση στην καρδιά όλως των εραστών του κινηματογράφου ανά την υφήλιο. Το γραμματόσημο είναι αποτελεί έναν εξαιρετικο φόρο τιμής τόσο στον πατέρα μου όσο και στην ταινία.
«2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» (1968), επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία έχει πολλαπλές αναγνώσεις παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες γενιών και γενιών κινηματογραφόφιλων. Εμφανίζεται συχνά στις λίστες με τις δέκα πιο δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών. Δεν πρόκειται για ταινία άγγλου δημιουργού αλλά αμερικανού, του Stanley Kubrick, ο οποίος όμως ήταν φανατικός αγγλόφιλος, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 1960 και γύρισε όλες τις ταινίες του στην Αγγλία σε αγγλικά κινηματογραφικά στούντιο. Εξάλλου, το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει ο άγγλος συγγραφέας Sir Arthur C Clarke.
«Δρόμοι της Φωτιάς» (1981), του Hugh Hudson. Μια ταινία που κέρδισε πολυάριθμα Όσκαρ και BAFTA και διηγείται την ιστορία δύο αθλητών που αγωνίστηκα στουν Ολυμπιακούς του 1924. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ταινίες με θέμα τον αθλητισμό, έτυχε της εύνοιας των κριτικών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 καλύτερες αγγλικές ταινίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε μέλη του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου.
Ο Nigel Havers, που έπαιξε τον ρόλο του Lord Andrew Lindsay στην ταινία δήλωσε: «Τα γυρίσματα των “Δρόμων της Φωτιάς” ήταν φοβερά διασκεδαστική εμπειρία. Η προπονήσεις ήταν σκληρές αλλά τελικά αλλά το τελικό αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. Χαίρομαι πολύ που συμμετείχα σε ένα τόσο εμβληματικό φιλμ και πιστεύω πως η φωτογραφία που χρησιμοποίησαν στο γραμματόσημα είναι φοβερά αντιπροσωπευτική. Θα το χρησιμοποιώ στο εξής σε όλα μου τα γράμματα!».
«Μυστικά και Ψέμματα» (1996). Η ταινία του Mike Leigh κατέκτησε δύο BAFTA και τον περιζήτητο Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η πρωταγωνίστρια Brenda Blethyn επίσης κέρδισε το πρώτο βραβείο για την ιδιοφυή της ερμηνεία. Η ταινία πήρε άριστες κριτικές και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Leigh, ενώ και οι ερμηνείες που απέσπασε από τους ηθοποιούς του θεωρούνται οι καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Το γραμματόσημο απεικονίζει την Blethlyn και την συμπρωταγωνίστριά της Marianne Jean-Baptiste.
Ο σκηνοθέτης Mike Leigh επιδεικνύει περήφανος το γραμματόσημο που είναι αφιερωμένο στην πολυβραβευμένη ταινία του.
«Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ» (2002). Από τον σκηνοθέτη Gurinder Chadha, η ταινία έφτασε στο Νο.1 του αγγλικού box office, από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της. Έκανε σταρ τις δύο πρωταγωνίστριες, Keira Knightley και Parminder Nagra και έγινε διεθνής εισπρακτική επιτυχία, κερδίζοντας παράλληλα και αρκετά βραβεία σε φεστιβάλ. Αποτέλεσε την πρώτη δυτική ταινία που παίχτηκε στην βορειοκορεάτικη τηλεόραση, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σκαριά η θεατρική μεταφορά της.
Πηγή: Telegraph
Πηγή: dimartblog