Περισσότεροι από 600 μαθητές από 15 δημοτικά σχολεία και 50 εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στο φετινό 24ο Παιδικό Φεστιβάλ Θεατρικής Έκφρασης που οργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».
Το φεστιβάλ, που στηρίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ξεκινάει Τρίτη 29 Μαΐου στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια με την συμμετοχή των: Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Προέδρου του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανόλη Μπελαδάκη, του γ. γραμματέα του συλλόγου Χρήστου Ντρουμπογιάννη, του ταμία Στέλιου Δαβάκη, της ειδ. Γραμμ. Κατερίνας Κοπιδάκη του διευθυντή του δημοτικού σχολείου κωφών-βαρυκόων Ηρακλείου Μανόλη Κουφάκη.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, για 24η συνεχή χρονιά, ο σύλλογος, θα δώσει το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό του παρόν και μαζί με τις δημιουργικές ομάδες εκπαιδευτικών – εμψυχωτών και μαθητών, υπόσχεται ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα της παιδικής φαντασίας του ονείρου και της δημιουργίας.
Καθημερινά οι παραστάσεις θα αρχίζουν 7:00 μ.μ. για την Α΄ παράσταση και στις 8:00 μ.μ. για τη Β΄ Παράσταση.
Συγκεκριμένα στις δηλώσεις που έγιναν για την διοργάνωση του φεστιβάλ αναφέρθηκαν: Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης:
«Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα τελευταία 7 χρόνια κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηρίξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και κυρίως τον πολιτισμό που «παράγεται» στο νησί και είναι δημιουργικός. Για το συγκεκριμένο φεστιβάλ, συμμετέχουν πολλοί, εκπαιδευτικοί, παιδιά, είναι πάρα πολύ σπουδαίο που έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό τα παιδιά και εκφράζονται μέσω του θεάτρου που είναι ένας μεγάλος «βραχίονας» του πολιτισμού. Συγχαίρω τον σύλλογο, τους δημιουργούς του φιστιβάλ, που έχει γίνει πλέον θεσμός. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την στήριξη του, συγχαρητήρια σε όλους για την μεγάλη αυτή προσπάθεια, προσκαλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει όλες τις θεατρικές παραστάσεις των παιδιών μας».
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» Μανόλης Μπελαδάκης:
«Οι δημιουργικές διαδρομές κι οι αισθαντικές περιπλανήσεις θα φωτιστούν ξανά από τη δέσμη της ανοιξιάτικης ατμόσφαιρας και την επιμέλεια της τόσο προσεγμένης διοργάνωσης.
Είναι ο Σύλλογος μας που τολμά να μεταμορφώνει την καινοτομία σε θεσμό. Είναι το ζεστό χέρι των δασκάλων εμψυχωτών, που συλλαμβάνει τα οράματα της σχολικής αίθουσας και τα ενεργοποιεί για την έκρηξη του γνησιότερου σκιρτήματος, στο σμίξιμο του χτες, του σήμερα, του αύριο, σε μιαν επαλήθευση αιωνιότητας. Είναι η ευεργετική παρουσία του κοινού, που ακούει τα μεγάλα βήματα
της πολιτείας κι ελευθερώνεται αμέριμνα στο ταξίδι της χαράς, στο σεργιάνι του γαλανού παιδικού ονείρου. Είναι κυρίως τα παιδιά των σχολείων, που πέρα από ανταγωνισμούς, με την απροσποίητη αυθεντική έκφραση τους, διατηρούν υγρές τις συγκινήσεις μας και τυπώνουν βέβαιες στάμπες φωτός, τις μορφές τους στην ψυχή μας. Όμως τα μέρη δεν ανασυνθέτουν απαραίτητα το σύνολο. Έτσι, το Παιδικό Φεστιβάλ Θεατρικής Εκφρασης, βαθύτερα κι απ’ αυτά τα συστατικά και τις δομές του, ζωντανός οργανισμός πιά, ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ στην απουσία της φαντασίας που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε ανάπηρο της πραγματικότητας. ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ πως η παράσταση δεν είναι φώτα δεν είναι σκηνικό, είναι οι άνθρωποι, ΕΛΠΙΖΕΙ πάντα να γίνεται η σιωπή φωνή».
Ο Διευθυντής του δημοτικού σχολείου Κωφών-Βαρυκόων Ηρακλείου Μανόλης Κουφάκης:
«Γενικά τα οφέλη του θεάτρου στα παιδιά είναι γνωστά ας μην τα πούμε άλλη μία φορά είναι τα μέγιστα, ειδικά στη δική μας περίπτωση στο σχολείο κωφών βαρήκοων Ηρακλείου. Δεν ξεχνάμε ότι η μητρική γλώσσα του παιδιού είναι η νοηματική γλώσσα, που σημαίνει ότι καθημερινά χρησιμοποιούν σαν μέσο επικοινωνίας στο σχολείο την νοηματική γλώσσα. Η νοηματική γλώσσα δεν είναι μόνο νοήματα, είναι συνυφασμένη με την έκφραση του προσώπου και την κίνηση του σώματος, κάτι που σημαίνει ότι το κωφό παιδί στην καθημερινή του επικοινωνία προσπαθεί να επικοινωνήσει, δίνει μία μικρή θεατρική παράσταση. Δηλαδή κάθε ημέρα είναι ένας μικρός ηθοποιός, είναι κάτι που το κάνει πάρα πολύ καλά. Ειδικά τώρα που καλείται να συμμετέχει σε μία θεατρική παράσταση γνωρίζοντας ότι είναι κάτι που το κάνει πάρα πολύ καλά, τον χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί θα του βελτιώσει πάρα πολύ και την «αυτοεικόνα» το αυτοσυναίσθημα την αυτοεκτίμηση. Αυτό το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τα παιδιά και λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν, με αποτέλεσμα όποτε έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε μια τέτοια θεατρική παράσταση το χαίρονται διπλά, και αποτελεί μεγάλη μας χαρά η συμμετοχή μας σε αυτό».
Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το παρακάτω:
Τρίτη 29 Μαΐου: Σχολή Θεάτρου Νότος «Ο Μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπού»
Τρίτη 29 Μαΐου: 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου «Η μικρή μας πόλη»
Τετάρτη: 30 Μαΐου 28o-57o Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου Τμήμα ΣΤ4 «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ» (Αριστοφάνης)
Πέμπτη 31 Μαΐου: 3ο Νηπιαγωγείο Βουτών Ηρακλείου «Η Φελίτσια στη χώρα των γαλάζιων δράκων»
Πέμπτη 31 Μαΐου :1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Tμήμα Ε3«Λύκε λύκε είσαι εδώ;»
Παρασκευή 1 Ιουνίου: 22ο Ιδ. Νηπιαγωγείο Ροδομηλιά «Οταν οι πίνακες του Βαν Γκογκ ζωντανεύουν»
Παρασκευή 1 Ιουνίου: 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Τάξη ΣΤ «25η Μαρτίου 1821»
Σάββατο 2 Ιουνίου: Λύκειο Ελληνίδων «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Κυριακή 3 Ιουνίου: Δημοτικό Σχολείο Ασημίου Τάξη ΣΤ «Ένας Κρητικός παραδοσιακός γάμος»
Δευτέρα 4 Ιουνίου: Δημοτικό Σχολείο Κωφών-Βαρηκόων Ηρακλείου «Η σκηνή του θεάτρου των μαστόρων»
Δευτέρα 4 Ιουνίου: 17ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Τμήμα Β2 «To όνειρο»
Τρίτη 5 Ιουνίου: 46ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Τμήμα Α1 «Φρούτα και λαχανικά εν δράση»
Τρίτη 5 Ιουνίου: Δημοτικό Σχολείο Ροδιάς Τάξη ΣΤ «Οδυσσεβάχ»
Τετάρτη 6 Ιουνίου: 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Τάξη ΣΤ «Το Σχολείο είναι Ζωή»
Τετάρτη 6 Ιουνίου: Junior Academy Xερρονάσιος Σχολή «Ιλιάδα, στα ίχνη του τρωικού πολέμου»
Κατερίνα Πολύζου
Πηγή: pancreta