Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και πώς καθιερώθηκε - Ειδήσεις Pancreta

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) ιδρύθηκε το 1948 στην Πράγα από την UNESCO και τη διεθνή θεατρική κοινότητα, ενώ έχει Εθνικά Κέντρα σε 100 χώρες ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Βασικός του στόχος είναι η ανταλλαγή γνώσης και πρακτικής στο χώρο των παραστατικών τεχνών και φυσικά η συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους του θεάτρου. Η έδρα του βρίσκεται στα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) είναι μέλος του Δ.Ι.Θ. από το 1951 που ιδρύθηκε. Είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη που είναι επαγγελματίες του θεάτρου (ηθοποιοί, θεατρολόγοι/κριτικοί θεάτρου, θεατρικοί συγγραφείς, μεταφραστές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι/ενδυματολόγοι, φωτιστές, χορευτές, χορογράφοι κ.α. και εδρεύει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

 To 1962 το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου καθιέρωσε την 27η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Από τότε κάθε χρόνο γιορτάζεται με θεατρικά δρώμενα και εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο, τα οποία διοργανώνονται από τα εθνικά τμήμα του Δ.Ι.Θ. ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα - μέλος, για να γράψει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα πριν από την παράσταση στις 27 Μαρτίου, ενώ μεταδίδεται και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες, που έχουν γράψει μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, βρίσκουμε τον Ζαν Κοκτώ, τον Άρθουρ Μίλλερ, τον Λώρενς Ολίβιε, τον Ζαν Λουί Μπαρώ, τον Πήτερ Μπρουκ, τον Πάμπλο Νερούδα, τον Ευγένιο Ιονέσκο, τον Λουκίνο Βισκόντι, τον Μάρτιν Έλσλιν, τον Αριάν Μνουσκίν, τον Ντάριο Φο, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και πολλούς άλλους.

 


Φέτος, το Δ.Ι.Θ. συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με πέντε διαφορετικά μηνύματα, αφού ζήτησε από πέντε ανθρώπους του θεάτρου από πέντε διαφορετικές ηπείρους να γράψουν μήνυμα. Για την Ευρώπη το μήνυμα ανέλαβε να γράψει ο Βρετανός Σάιμον Μακ Μπέρνι που είναι ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Theatre de Complicite από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο σπουδαίος Άγγλος καλλιτέχνης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μήνυμά του αυτό (το οποίο θα μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες) στην Αρχαία Αθήνα και στη συμβολή της στην ανάπτυξη του θεάτρου, αλλά και στο σχεδιαστή του θεάτρου της Επιδαύρου, τον αρχαίο Πολύκλειτο.

Μεταξύ άλλων ο Σάιμον Μακ Μπέρνι αναφέρει: "Η σημασία της λέξης Drama, προέρχεται από την ελληνική λέξη «δραν» που σημαίνει «κάνω/πράττω»… και η λέξη Theatre προέρχεται από την ελληνική Θέατρον που στην κυριολεξία σημαίνει «τόπος που προσφέρει θέα». Ένας  τόπος όπου όχι μόνο κοιτάζουμε αλλά βλέπουμε, παίρνουμε, αντιλαμβανόμαστε. Πριν από 2400 χρόνια ο Πολύκλειτος ο Νεότερος σχεδίασε το σπουδαίο θέατρο της Επιδαύρου. Με μέγιστη χωρητικότητα 14,000 θεατών η εκπληκτική ακουστική αυτού του ανοικτού χώρου είναι θαυμαστή. Ο ήχος ενός σπίρτου που ανάβει στο κέντρο της σκηνής μπορεί να ακουστεί και στις 14,000 θέσεις. Όπως ήταν σύνηθες για τα ελληνικά θέατρα, όταν έβλεπες τους ηθοποιούς έβλεπες επίσης και το τοπίο που απλωνόταν πίσω και πέραν από αυτούς. Το γεγονός αυτό όχι μόνο συγκέντρωνε πολλούς χώρους ταυτόχρονα, την κοινότητα, το θέατρο και τον φυσικό κόσμο αλλά επίσης και όλους τους χρόνους. Καθώς το έργο ανακαλούσε μύθους του παρελθόντος στο παρόν, μπορούσες να δεις πέρα από τη σκηνή, το απώτερό σου μέλλον. Τη Φύση."

 

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το μήνυμα εδώ.

Πηγή: toperiodikomas.blogspot.gr