Τις ταινίες μικρού μήκους που πήραν μέρος στο 40ο Φεστιβάλ Δράμας, παρουσιάζουν από το Σάββατο 13 έως την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας.
Η ώρα έναρξης των προβολών είναι στις 8 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Συνοπτικό Πρόγραμμα προβολών :
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 : Βραβεία Εθνικού Διαγωνιστικού (Α’ Μέρος)
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 : Βραβεία Εθνικού Διαγωνιστικού (Β’ Μέρος)
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 : Εθνικό Διαγωνιστικό (Α’ Μέρος)
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 : Εθνικό Διαγωνιστικό (Β’ Μέρος)΄
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 : Εθνικό Διαγωνιστικό (Γ’ Μέρος)
Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 : Εθνικό Διαγωνιστικό (Δ’ Μέρος)
Αναλυτικό Πρόγραμμα προβολών :
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών:
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει και φέτος στα Χανιά, μια πόλη που έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη της για την ταινία μικρού μήκους.
Περισσότερα από 20 χρόνια, το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων περιοδεύει με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: από τις Κυκλάδες και την Μακεδονία, έως το Σίδνεϋ της Αυστραλίας.. Να θυμίσουμε πως μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος για το «Play» του, ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Δημήτρης Νάκος για την «Κατάψυξη». Με νέο ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής, αλλά και ένα από τα πλουσιότερα, διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έδωσε και φέτος το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες, αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα, αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης. Πάνω από τις 230 αιτήσεις, που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 65 ταινίες που διεκδίκησαν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Συμμετείχαν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και αρκετοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίστηκαν, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά. Είναι φανερό πως η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα, συνεχίζουν να απασχολούν, σταθερά, μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο, σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Τελικά, όπως προκύπτει, φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης, κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια, χαμένες αγάπες), ενώ οι κωμωδίες κάνουν, για ακόμη μια χρονιά, αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», η ομοφυλοφιλία, αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές.
Τέλος, πολλοί -ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά- είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές, πλέον, πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν την μικρού μήκους ταινία, ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Μαρία Αλιφέρη, Γιάννης Στάνκογλου, Ερρίκος Λίτσης, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου, Νικοιίτσα Ντρίζη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ακύλλας Καραζήσης. Ήμελλος Δημήτρης, Νικήτας Τσακιρογλου
Σοφία Θεοδωράκη
Πηγή: pancreta