Ο Νίκος Δαββέτας στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

Την Παρασκευή  16 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μμ στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου, Ανδρόγεω 4, θα παρουσιαστεί το καινούργιο βιβλίο του Νίκου Δαββέτα, Ωστικό κύμα, από τις εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο «Φωτόδεντρο».

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η πεζογράφος Νίκη Τρουλλινού.

Ο Νίκος Γ. Δαββέτας (Αθήνα 1960) εμφανίστηκε στα γράμματα το 1981 από το περιοδικό «Διαγώνιος» της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων και μυθιστορήματα. Η συλλογή του Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ, Κέδρος 1995, μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα ισπανικά. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Βρετανία μια επιλογή ποιημάτων του σε μετάφραση Thom Nairn. Ποιήματα και πεζά του μεταφράστηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε για το βιβλίο του Η Εβραία νύφη με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά  ενώ οι βιβλιοκριτικές του από το περιοδικό «Το Τέταρτο» και τις εφημερίδες «Τύπος της Κυριακής» και το «Βήμα» συμπεριλαμβάνονται στον τόμο Η λογοτεχνία υπό κρίση. Από το 1992 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

«Το μυθιστόρημά μου Ωστικό Κύμα, έχει ως αφορμή, τον θάνατο ενός Έλληνα φοιτητή που σπουδάζει στο Λονδίνο, από μια νέα βομβιστική επίθεση φανατικών ισλαμιστών στο μετρό της Βρετανικής πρωτεύουσας. Η οικογένειά του στην Αθήνα καλείται να διαχειριστεί την αιφνίδια και αποτρόπαιη απώλεια, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει τα αίτια της τραγωδίας.

Η μητέρα του θύματος (κεντρική ηρωίδα) αντιλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου ότι το ωστικό κύμα των εκρήξεων δεν έχει ισοπεδώσει μονάχα το παρόν της οικογένειας μα και το παρελθόν της. Καθώς προσπαθεί να ανασυνθέσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του παιδιού της, έντρομη θα ανακαλύψει τις δικές της ευθύνες, του απόμακρου πατέρα, ακόμη και την κακή επιρροή του κοινωνικού περίγυρου στη διάρκεια της εφηβείας. Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, η μητέρα θα αναρωτηθεί γιατί ο κόσμος της και οι αξίες του, δεν ήταν ο κόσμος και οι αξίες του μοναχογιού της. Στο τέλος της ιστορίας υπάρχει μια ανατροπή-έκπληξη, που βοηθά την ηρωίδα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να συμφιλιωθεί με το αναπότρεπτο γεγονός.

Παρά τις έντονες αναφορές στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα του εξτρεμιστικού Ισλάμ, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να ριζώσει στις παρυφές των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, η συγγραφική μου πρόθεση δεν ήταν να αναλύσω ή να μιλήσω διεξοδικά για γνωστά από τον Τύπο γεγονότα. Η λογοτεχνία δεν πρέπει να καταφεύγει εύκολα στην επικαιρότητα. Όταν ξεκίνησα να μιλώ μέσα από το ραγισμένο σώμα της ηρωίδας μου, περισσότερο αποσκοπούσα στο να φωτίσω τις βαθιές αλλαγές που συντελέστηκαν στο εσωτερικό της ελληνικής οικογένειας, από τα χρόνια της υλικής ευμάρειας έως αυτά της οικονομικής κρίσης και την προσήλωση κάποιων γονιών σε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαπαιδαγώγησης. Κι αυτό όμως δεν ξέρω αν το απέδωσα όπως θα ήθελα αρχικά. Οι λογοτεχνικοί ήρωες, μέσα σε ένα μυθιστόρημα, αποκτούν σιγά σιγά τη δική τους ζωή και οφείλεις να την ακολουθήσεις δίχως να τους προδώσεις.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30 μ.μ. στον ίδιο χώρο οι μαθητές της λέσχης ανάγνωσης του 11ου Λυκείου και του λογοτεχνικού ομίλου του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου οργανώνουν συζήτηση με τον συγγραφέα, τόσο για το νέο βιβλίο όσο και για το έργο του συνολικά. Συντονίζουν οι φιλόλογοι Κοκκινογένη Μαρία και Ρούσσου Βαρβάρα.


Πηγή: pancreta