Παρουσίαση βιβλίου ' Το χαμένο Νόμπελ, μία αληθινή ιστορία' | 18 Απριλίου 2016 - Ειδήσεις Pancreta

Το Μουσείο Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο «Το χαμένο Νόμπελ, μια αληθινή ιστορία» του Κώστα Αρκουδέα. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα «Καστελλάκη» (Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κορωναίου 9).

Ο συγγραφέας, ορμώμενος από την ανάγκη του να ανακαλύψει τι πραγματικά εμπόδισε τον Καζαντζάκη να κατακτήσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας βασιζόμενος σε αληθινά γεγονότα, επιστολές, άρθρα και  αποσπάσματα που συμπληρώνουν την τοιχογραφία μιας εποχής για την ελληνική σύγχρονη λογοτεχνία και την υποψηφιότητα σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νίκος Μαθιουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος ΔΕΦΝΚ.

Ρένα Παπαδάκη, δημοσιογράφος.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και το κοινό.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα του 1958, έχοντας ως τόπο καταγωγής την Πολιάνα της μεσσηνιακής Μάνης. Μεγάλωσε στον Κόκκινο Μύλο, σε ένα πέτρινο σπίτι τριγυρισμένο από φιστικιές. Ο πατέρας του και η αδελφή του έγραφαν, με φυσικό επακόλουθο να στραφεί κι εκείνος στη συγγραφή. Έκανε σύντομες καλοκαιρινές δουλειές στα νησιά και πιο μόνιμες αθηναϊκές. Μετά την επιστροφή του από τη Σαντορίνη, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια, εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα πορείας του είναι ότι σε κάθε νέο του έργο κινείται σε διαφορετική περιοχή της λογοτεχνίας, με την πεποίθηση όμως ότι ο σύγχρονος δημιουργός, παρά την πληθώρα των ερεθισμάτων που δέχεται, οφείλει να διατηρεί τον υφολογικό και νοηματικό του άξονα.

Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών «Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϋ να περιμένει». Στη συνέχεια εξέδωσε την τριλογία «Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα» (Οδυσσέας, 1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα «Το τραγούδι των τροπικών» (Οδυσσέας, 1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Τα κατά Αιγαίον πάθη» (Κέδρος, 1994), «Ποτέ τον ίδιο δρόμο» (Κέδρος, 1999), «Ο πειρατής (Κέδρος, 2003), Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του (Καστανιώτης, 2004), Ο αριθμός του Θεού» (Καστανιώτης, 2008) και «Παράφορο πάθος» (Καστανιώτης, 2013). Έχει εκδώσει τις νουβέλες «Και πρόσεχε να μην πετρώσεις» (Λιβάνης, 1996), «Και τώρα δεν είναι αργά» (Κουκουνάρι, 2014). Ακόμα, τη συλλογή διηγημάτων «Όλες οι μέρες Κυριακή» (Κέδρος, 2000), το απάνθισμα μικρών κειμένων «Τα σιγκλάκια» (Απόπειρα, 2010) και το παραμύθι «Η πολύχρωμη σβούρα» (Άγκυρα, 2013).

Το βιβλίο «Το χαμένο Νόμπελ, μια αληθινή ιστορία» (Καστανιώτης, 2015) είναι η τελευταία του δουλειά. Πραγματεύεται κυρίως την περίοδο 1946-1957, όταν ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά επεκτείνεται σε χώρους πέραν της λογοτεχνίας, όπως στην πολιτική ή την Ιστορία. Αποκαλύπτονται τα πρόσωπα που έδρασαν ώστε να μη δοθεί το βραβείο στον Κρητικό συγγραφέα, οι μεθοδεύσεις και οι μηχανορραφίες που στήθηκαν σε βάρος του. Παρουσιάζονται οι κύριες κατηγορίες εναντίον του (άθεος, κομμουνιστής, διαφθορέας) και παρατίθενται επαρκώς τεκμηριωμένες απαντήσεις σε αυτές. Πάνω από όλα, όμως, καταδεικνύεται η σκληροτράχηλη προσωπικότητα του Καζαντζάκη που, πηγαίνοντας κόντρα στους καιρούς, κατέληξε να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα.


Πηγή: pancreta