Η συναρπαστική ζωή ενός συναρπαστικού λογοτέχνη. Διότι αυτό υπήρξε αναμφίβολα ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927-2014) και απλώς το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1982) το επιβεβαίωσε. Κι αυτό υπήρξε και η ζωή του-χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι ήταν πάντοτε και διαρκώς, στρωμένη με ροδοπέταλα.
Εξ ου και οι δεκάδες βιογραφικές καταγραφές που εκδόθηκαν κατά καιρούς , ξεκινώντας βεβαίως από την πολυσέλιδη αυτοβιογραφική του αφήγηση «Ζω για να τη διηγούμαι», η οποία στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2003 από τον «Λιβάνη» σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου.
Όσο για τις βιογραφίες του, ανάμεσά τους κυκλοφορεί και αυτή της δημοσιογράφου Τζέραλντιν Μάρτιν, έργο ζωής και για την ίδια αν σκεφτεί κανείς πώς προτού να εκδώσει το βιβλίο της «Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: η βιογραφία του» (στα ελληνικά από τη «Μικρή Άρκτο», σε μετάφραση Άδωνη Σαμψών) είχε μελετήσει κάθε πτυχή του βίου του Κολομβιανού Νομπελίστα επί 17 ολόκληρα χρόνια και είχε φροντίσει να πάρει άνω των 300 συνεντεύξεων από τον ίδιο, από μέλη της οικογενείας του και από άλλες σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής (Φιντέλ Κάστρο, Φελίπε Γκονζάλες, Κάρλος Φουέντες, Μάριο Βάργκας Γιόσα κ.ά.) με τις οποίες κατά καιρούς ο συγγραφέας διασταυρώθηκε.
Σε ένα τόσο μελετημένο και μάλλον πλήρες πλέον αναγνωστικό πεδίο δεν μένει προφανώς κάτι επιπλέον να προστεθεί. Ή μήπως όχι; Κι όμως όχι. Και το αποδεικνύουν οι εκδόσεις «Ίκαρος» που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τη βιογραφία «ΓΚΑΜΠΟ: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής», σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου. Δεν πρόκειται ωστόσο για μία κοινή βιογραφία, αλλά ουσιαστικά για ένα graphic novel που έρχεται στην Ελλάδα αφού απέσπασε το 2014 το Βραβείο Καλύτερου Λατινοαμερικανικού Κόμικ.
Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Μάρκες αυτή η…graphic biography περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του: Από τα παιδικά του χρόνια (τη δεκαετία του ΄30) στην μικρή πόλη της Κολομβίας Αρακατάκα, όπου έζησε με τους παππούδες του το πρώτο από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας Μάρκες… Από τις πρώτα επεισόδια της νεότητας του, δηλαδή τις ημιτελείς νομικές σπουδές του στην Μπογκοτά και την Καρταχένα και την επιλογή τελικά μίας δημοσιογραφικής καριέρας (τη δεκαετία του ΄50 εργαζόταν ως αρθρογράφος στην εφημερίδα El Heraldo και ζούσε στην Μπαρανκίγια αλλά τα πενιχρότατα έσοδά του τον ανάγκασαν μια περίοδο να ζει σε έναν οίκο ανοχής). Από τη σχέση του και το γάμο του με τη Μερσέδες Μπάρτσα…
Μέχρι την περιπετειώδη έκδοση του αριστουργήματός του «Εκατό χρόνια μοναξιάς» (είναι γνωστό ότι στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 ο Μάρκες ζώντας με την οικογένεια του πλέον στο Μεξικό αναγκάστηκε να βάλει σε υποθήκη ακόμα και την θερμάστρα τους, για να στείλει το χειρόγραφο στον εκδοτικό του οίκο). Κι από εκεί και πέρα περιλαμβάνει φυσικά όλη την λαμπερή πορεία που έφερε το Νόμπέλ, τις αλλαγές στα δεδομένα της ζωής του Μάρκες, τη γνωριμία με τον Κάστρο κλπ.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του graphic novel «ΓΚΑΜΠΟ: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής» είναι ότι φέρει την υπογραφή τεσσάρων σκιτσογράφων (των Óscar Pantoja, Miguel Bustos, Felipe Camargo Rojas, Tatiana Córdoba) που έχουν μοιράσει το περιεχόμενο του βιβλίου σε 4 μέρη: Καθένας τους ανέλαβε να αποδώσει με σκίτσα ένα από αυτά, μία δηλαδή από τις περιόδους της ζωής του Μάρκες. Τα 4 «μπλοκ» σκίτσων έχουν και διαφορετική απόχρωση: ροζ για τα παιδικά χρόνια, μπλε, κίτρινο και πράσινο.
Στην ελληνική βιβλιοφιλική πραγματικότητα αυτή είναι η πρώτη, αν δεν κάνουμε λάθος, graphic biography που θα κυκλοφορήσει. Στο εξωτερικό και δη στον αγγλόφωνο κόσμο δεν είναι πλέον σπάνιο είδος.Υπάρχουν πολλές graphic βιογραφίες με έμφαση μάλιστα στις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες όπως, μεταξύ άλλων, ο Τσε, ο Γκάντι και ο Τρότσκι.
Πηγή: tospirto.net
Πηγή: koutipandoras.gr