Με αφορμή την παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του Γιώργου Κτενά "Το Εγχειρίδιο του Καθημερινού Αντάρτη Πόλης", στην πόλη μας, το pancreta.gr βρήκε την ευκαιρία να κάνει μια μικρή κουβέντα με τον συγγραφέα.
- Καλημέρα Γιώργο! Πες μας αρχικά λίγα λόγια για εσένα και για την πορεία σου μέχρι σήμερα.
- Συνεχίζω την πορεία, δεν κάνω καμία στάση, θέλω να πιστεύω ως ζωντανό κύτταρο στην εξέλιξη της κοινωνικής διαδικασίας. Ένας άνθρωπος αναμετριέται με αυτό που δίνει στην καθημερινότητά του, όχι με όσα κουβαλάει ως προικιά. Αλλιώτικα δεν είναι ζωή αυτό που βιώνει αλλα σύμπτωση.
- Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι συγγραφικές σου επιρροές; Ποιοί ήταν δηλαδή οι άνθρωποι ή ακόμη και οι καταστάσεις που σου έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να γράφεις;
Η μύχια ανάγκη τής έκφρασης είναι το κύριο ερέθισμα για να γράψει κάποιος ένα κείμενο, να φτιάξει έναν πίνακα, ένα τραγούδι, ένα πλεκτό ή ένα κέντημα, ακόμα κι ένα κατσαρόλι με φαγητό, είτε το δημιούργημα εκτεθεί τελικά είτε όχι.
Ο Περικλής Κοροβέσης, τα λόγια του οποίου κουβαλάω πάντα μαζί μου, έλεγε ότι οι γραφιάδες φτιάχνουν βιβλία γιατί κάπου σε έναν βαθμό αποζητούν το αγκάλιασμα. Ξεκάθαρα το γράψιμο του Περικλή, λιτό, απέριττο και πάντα γεμάτο με επιχειρήματα, μου έδωσε μια κατεύθυνση.
- Υπάρχει κάποιο βιβλίο που μπορείς να πεις ότι σου άλλαξε τη ζωή ή κάποιο αγαπημένο βιβλίο στο οποίο επιστρέφεις συχνά;
Σε μια δύσκολη εφηβική ηλικία στην ελληνική επαρχία, στα τέλη τής δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, οι προσλαμβάνουσες ήταν ελάχιστες. Να θυμίσω, μάλιστα, ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν υποτυπώδης και όχι τόσο διαδεδομένη όπως σήμερα. Το Αυταρχικό Κράτος, του Χορκχάιμερ, ήταν το πρώτο σημειωτικό ανάγνωσμα σε εκείνα τα χρόνια. Κάθε τι που διάβασα από τον Καστοριάδη, ο Φουκώ, ο Ντελέζ, ο Ράιχ, αλλά και ο Καμύ, οι Μπιτ, ο Καρούζος. Ο,τι μπορούσε να φτιάξει γεννήματα για νέες σκέψεις. Από τον Θορώ, τον Μπακούνιν, τον Σοφοκλή, τον Μπατάιγ και τον Χικμέτ μέχρι τον Εμπειρίκο, τον Φλωμπέρ, τη Χάνα Άρεντ. Σε πολλούς ίσως αυτά να φανούν κλασσικά διαβάσματα και όντως να είναι τέτοια.
- Ας πάμε τώρα στο πιο πρόσφατο σου βιβλίο, «Το Εγχειρίδιο του Καθημερινού Αντάρτη Πόλης». Πες μας αν θέλεις λίγα λόγια για το περιεχόμενό του.
Ο Αντάρτης είναι γέννημα του καιρού του, αγκαλιάζει και ενοποιεί τις νέες παραγωγές που υπάρχουν στο κοινωνικό φαντασιακό. Θα μπορούσε να είχε γραφτεί από κάθε έναν που έχει μιλήσει για το βιβλίο σε μια παρουσίαση ή το έχει διαβάσει ως αναγνώστης. Να σημειώσω ότι τον Αντάρτη έχει προλογήσει με εξαιρετικό ενδιαφέρον η Χριστίνα Σουγιουλτζή, χορογράφος της ομάδας Κι όμΩς Κινείται, ενώ το επίμετρο είναι από τον Νώντα Σκυφτούλη που έχει βαπτιστεί στην κολυμπήθρα των εννοιών που υπάρχουν στο βιβλίο.
- Και ποιοι ήταν οι λόγοι που σου γέννησαν την ανάγκη για τη συγγραφή του;
Ο Ανάρτης, όπως και μια σειρά από θαυμάσια βιβλία που υπάρχουν τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια (προφανώς και νωρίτερα), είναι δημιούργημα του συλλογικού φαντασιακού και όχι του ατομικού. Αποτυπώνει (μακάρι να καταφέρνει να το κάνει καλά) όλες τις σύγχρονες παραγωγές που αφορούν από το προσφυγικό και τα θέματα διαχείρισης ενέργειας ή απορριμάτων, μέχρι τη σεξουαλική πατριαρχία, τα έμφυλα ζητήματα, τα πολιτικά δικαιώματα, την ανάθεση, την ενσωμάτωση, τον κρατισμό. Για αυτό και θα μπορούσε να είχε γραφτεί από οποιονδήποτε έχει μιλήσει για τον Αντάρτη σε κάποια παρουσίαση ή το έχει διαβάσει ως αναγνώστης. Η συγγραφή του έγινε αντ' αυτού, αντ' αυτών καλύτερα, γιατί αφορά ιδέες, κινήσεις, θέματα που έτσι κι αλλιώς "βράζουν" σήμερα στην εξέλιξη της κοινωνικής διαδικασίας.
- Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, του διαδικτύου και των social media, υπάρχει χώρος για το βιβλίο;
Το ζήτημα είναι να διακινούνται οι ιδέες ενός βιβλίου, οι στίχοι και οι μελωδίες ενός τραγουδιού κ.λπ. Από αυτή την άποψη το διαδίκτυο και τα social media (ευρύτερα οι νέες μορφές για να φτάσει το δημιούργημα σε αυτούς που απευθύνεται) μπορεί να είναι το σωσίβιο για τους δημιουργούς αλλά και η φουρτούνα για εκείνους που εμπορεύονται τη δημιουργία.
- Γιώργο θέλεις να μας πεις για κλείσιμο, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Θα τα σκεφτώ όταν μεγαλώσω! Για την ώρα βιώνω μια παραμυθένια παιδικότητα που με απελευθερώνει και με οδηγεί στους χαρούμενους κόσμους που φτιάχνω καθημερινά για να μπαίνω με τα παιχνίδια μου.
--
Η παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Κτενά για "Το εγχειρίδιο του Καθημερινού Αντάρτη Πόλης", θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στη Στοά Καπετανάκη (Αγίου Μηνά 2) στο Ηράκλειο Κρήτης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο εκπαιδευτικός Ηλίας Σεκέρης.
Αποσπάσματα θα μας διαβάσει η τραγουδίστρια Εμμανουέλα Νινιράκη και ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης των Χαΐνηδων θα παίξει μουσική και θα τραγουδήσει.
Πηγή: pancreta.gr