Ο Γιάννης Μακριδάκης επανέρχεται στο ραντεβού του με τους πολλούς φίλους-αναγνώστες του. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο –«Οι βάρδιες των πουλιών»- από τις Εκδόσεις της Εστίας. Αυτή τη φορά δεν καταπιάνεται με θέμα επικαιρικό, ωστόσο η αίσθηση που δημιουργεί η ανάγνωση του βιβλίου έρχεται να μας θυμίσει το προηγούμενο του –«Όλα για καλό»- που ασχολείται με το προσφυγικό κύμα του 2015. Εδώ δεν υπάρχουν άρτι αφιχθέντες πρόσφυγες, αλλά Χιώτες προσφυγικής προέλευσης, που μάλιστα επιστρέφουν περιπτωσιακά στο γενέθλιο τόπο όταν η ζωή το επιβάλλει και επανέρχονται στο νησί όταν η ζωή το επιτρέπει.
Ο συγγραφέας ακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας για πάνω από εκατό χρόνια. Στους κόλπους της πάντα ένας εκτρέφει περιστέρια, καθώς η τέχνη περνά από γενιά σε γενιά. Η περιπέτεια των περιστεριών δένεται περίτεχνα με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας (κυρίως), με τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο, με τις αλλαγές στα ήθη, με τα δράματα που επισυνέβησαν στην οικογένεια και στο νησί. Ο Ανέστης Δεληγιώργης, η Περιστερού, διηγείται την περιπέτεια της οικογένειας του από τέσσερις γενιές πίσω, χωρίς γραμμικότητα αλλά με άλματα στο χρόνο, τονίζοντας τι μένει ίδιο και τι αλλάζει. Ο συγγραφέας για να βοηθήσει τον αναγνώστη παραθέτει στο τέλος του βιβλίου το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας. Στο τέλος κι όχι στην αρχή, γιατί η ανάγνωση του δεν προϋποτίθεται για την κατανόηση της ιστορίας, αλλά και γιατί πιθανόν να αποπροσανατολίσει από την ουσία του βιβλίου που είναι η δραματική ζωή των ανθρώπων που μένει αναλλοίωτη στο χρόνο και όχι η σειρά των προσώπων.
Ο Μακριδάκης τοποθετεί κι αυτό το βιβλίο του στο γενέθλιο τόπο του, καθιστώντας τη Χίο οικείο λογοτεχνικό τόπο. Υποθέτουμε, βεβαίως, πως δεν είναι αυτή η επιδίωξη του. Μιλώντας για ένα τόπο που γνωρίζει και αγαπά μπορεί πειστικότερα να αναδείξει την οικουμενικότητα της περιπέτειας του ανθρώπου. Όπως τα περιστέρια της χορταστικής αυτής νουβέλας έτσι και οι άνθρωποι πάνε και έρχονται στο χρόνο και στον τόπο. Και αλίμονο, συχνά δεν έρχονται πίσω ποτέ.
Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 6.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Αναλόγιο θα συναντήσουμε τον Γιάννη Μακριδάκη. Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου, αλλά και των παλαιότερων, όπως το «Όλα για καλό» και την έρευνα του «Συρματένιοι ξεσυρματένιοι, όλοι, Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή» θα συζητήσουμε για τη νεότερη λογοτεχνία, καθώς και για αθέατες και άγνωστες πλευρές του προσφυγικού ζητήματος. Από το σύγχρονο προσφυγικό ρεύμα μέχρι το αντίστροφο του 1941, όταν χιλιάδες Έλληνες έφυγαν πρόσφυγες στην Μέση Ανατολή, γεγονός που αποτελεί ακόμη μια όχι ιδιαίτερα γνωστή πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας.
Βιβλιοπωλείο Αναλόγιο
Πηγή: pancreta.gr