Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 ,ώρα 19.30 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα 'Καστελλάκη'.
Θα μιλήσουν:
Ευαγγελία Αστυρακάκη-ΕΔΙΠ Τμ.Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης
Βασίλειος Π. Βερτουδάκης-Επίκουρος Καθ/της Τμ.Φιλολογίας ΕΚΠΑ
-Ανάγνωση αποσπασμάτων:
Νίκη Πρωτογεράκη Φιλόλογος
-Συντονισμός:
Αγγελική Ζαχαράτου Εκπαιδευτικό
Ένας άγνωστός μας ελληνόφωνος λόγιος της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κοντά στο λυκόφως του αρχαίου κόσμου, όταν ο χριστιανισμός έχει εγκαθιδρυθεί, γράφει επιστολική λογοτεχνία, ακολουθώντας παλαιά μανιέρα και γλώσσα, με θεματικό άξονα τον έρωτα• και μάλιστα σε μια ποικιλία εκδοχών που ευρίσκονται επί το πλείστον στο εκτός γάμου και μονογαμίας πεδίο. Πραγματεύεται δηλαδή έναν από τους σκληρούς πυρήνες που διαφοροποιούν ιδεολογικά τον ελληνικό κόσμο από εκείνον του χριστιανισμού.
Σε μια εποχή κατά την οποία η θρησκεία ανάγεται σε καθοριστικό παράγοντα συγκρότησης της ταυτότητας, ο Αρισταίνετος, τολμηρός και ελευθεριάζων, επιστρέφει στο ελληνικό παρελθόν• προβάλλει τον έρωτα ως τον μεγάλο εξουσιαστή του ανθρώπινου βίου. Αποκλείει, ωστόσο, από τη μυθοπλασία του τον «παιδικό» και τον ομοφυλόφιλο εν γένει έρωτα – σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης όμως, τον υπαινίσσεται συνεχώς. Οι επιστολές του αποτελούν μια μαρτυρία για την λογοτεχνική αισθητική και την ερωτική ηθική της ύστερης αρχαιότητας• εποχής που υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της δυτικής σεξουαλικότητας.
Το παρουσιαζόμενο βιβλίο περιλαμβάνει την πρώτη μετάφραση και τον πρώτο σχολιασμό των επιστολών του Αρισταίνετου στην ελληνική βιβλιογραφία.
Σύντομο βιογραφικό Β. Π. Βερτουδάκη
Ο Βασίλειος Π. Βερτουδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1965. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στο Σεμινάριο Κλασικής Φιλολογίας της Χαϊδελβέργης. Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από της ιδρύσεώς του ως διδάσκων στο Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό". Μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ είναι η ιστοριογραφία, η τραγωδία, η ερωτική λογοτεχνία και η πολιτική φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες σχετικά με την επιγραμματική ποίηση: "Epigrammata Cretica" (2000) και "Το Όγδοο Βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας" (2011). Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται ακόμη η ιστορία των ιδεών στη Δύση και οι σχέσεις αρχαιότητας και νεωτερικότητας.
Πηγή: pancreta.gr