Ο Αντώνης Παπαδάκης ή Καρεκλάς που γεννήθηκε στα Περβόλια Ρεθύμνου το 1893 και ήταν δεξιοτέχνης λυράρης. Το παρανόμι Καρεκλάς το πήρε λόγω του επαγγέλματός του, που ήταν καρεκλάς.
Έχει μείνει κλασσική η σούστα του για τους σημερινούς λυράρηδες, λόγω των πολλών γυρισμάτων της.
To 1968 ο Γερμανός σκηνοθέτης Χέρτζογκ, βρέθηκε στην Κρήτη για τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας «Signs of life». Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, ο Χέρτζογκ γύρισε το πειραματικό μικρού μήκους φιλμ (ασπρόμαυρο διάρκειας σχεδόν 13 λεπτών) με τίτλο Letzte Worte (Τελευταίες λέξεις), με θέμα τον καλύτερο λυράρη της Κρήτης που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, και όταν το κολαστήριο καταργήθηκε και έφυγαν από εκεί όλοι οι λεπροί, εκείνος έμεινε μόνος στο νησί αρνούμενος να γυρίσει πίσω στον πολιτισμό. Τρεφόταν με αγριόχορτα, αγκάθια και σαύρες και έπαιζε τη λύρα του.
Όταν οι αρχές τον έφεραν πίσω δια της βίας, κλείστηκε στο σπίτι του αρνούμενος να μιλήσει και εκφραζόταν μόνο με τη μουσική του.
Η ταινία τελειώνει με κοντινό πλάνο στο πρόσωπο και στα χέρια του οργανοπαίκτη που μιλάει στο φακό:
«Όχι, δεν λέω τίποτα... τελείωσα... έτσι γουστάρω... τελευταία μου λέξη...».
Μία ιδιόμορφη ταινία, πειραματική όπως αναφέραμε, γυρισμένη με τρόπο που να θυμίζει ντοκιμαντέρ στο νησί της Σπιναλόγκας και στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου.
Στο ντοκυμαντέρ αυτό ο Καρεκλάς παίζει συρτό και Ρεθυμνιώτικα πεντοζάλια, με τη συνοδεία μπουζουκιού ενώ μπουζούκι στο συγκεκριμένο βίντεο παίζει ο Λευτέρης Δασκάλιος. Ας μην ξεχνάμε ότι το μπουζούκι, παλαιότερα, ήταν το κατ'εξοχή όργανο συνοδείας της λύρας.
Ο Καρεκλάς και άλλοι πρωταγωνιστές της ταινίας, επαναλαμβάνουν συχνά τις ίδιες φράσεις. Αυτό συνέβει, γιατί ο σκηνοθέτης τους είπε να τις επαναλαμβάνουν, ώστε να διαλέξει την καλύτερη λήψη, αλλά φαίνεται πως αποφάσισε να τις κρατήσει όλες.
Πηγή: Cretan Music.
Πηγή: youtube