Η ιστορία του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision - Ειδήσεις Pancreta

Ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διεξήχθη στις 6 Απριλίου του 1974, φιλοξενήθηκε στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αγγλίας Μπράιτον και σηματοδοτήθηκε από το θρίαμβο των ABBA και την πρώτη εμφάνιση της Ελλάδας, που διένυε τους τελευταίους μήνες της επτάχρονης δικτατορίας.

Πήραν μέρος 17 χώρες, με μεγάλη απούσα τη Γαλλία που πενθούσε το θάνατο του προέδρου Πομπιντού. Η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα Κρασί, Θάλασσα και το Αγόρι μου, και ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο γνωστά ονόματα του διεθνούς πενταγράμμου, εκπροσωπώντας τις χώρες τους, η αγγλίδα Ολίβια Νιούτον-Τζον και η ιταλίδα Τζιλιόλα Τσινκουέτι.

Την πρώτη θέση πήρε η σουηδική συμμετοχή με το τραγούδι των ABBA Waterloo, στα ελληνικά Βατερλό, που μιλά για ένα κορίτσι που υπoκύπτει στη γοητεία ενός αγοριού, με τον σαρωτικό τρόπο που ο Μέγας Ναπολέων έχασε τη μάχη στο Βατερλό το 1815. Ήταν η αφετηρία μιας λαμπρής καριέρας για το σουηδικό συγκρότημα, με πολλά Νο1 και παγκόσμια φήμη, ό,τι το καλύτερο έχει να δείξει η ευρω-ποπ.

Η ελληνική συμμετοχή, ένα αξιοπρεπές ελαφρολαϊκό άσμα με έντονα τουριστικό χρώμα, απέσπασε την 11η θέση με επτά βαθμούς, τους οποίους μας προσέφεραν η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Η πορτογαλική συμμετοχή μπορεί να κατέλαβε τη 14η θέση, αλλά έμεινε στην ιστορία. Το τραγούδι του Πάουλο Ντε Καρβάλιο Ε Depois do Adeus χρησιμοποιήθηκε από τους πορτογάλους στρατιωτικούς ως σύνθημα για την έναρξη της λεγόμενης Επανάστασης των Γαρυφάλλων, που ανέτρεψε λίγες μέρες αργότερα τη λαομίσητη δικτατορία Σαλαζάρ.


Πηγή: sansimera