Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών παραδίδει στη δημοσιότητα τον «Ιστότοπο Εμμανουήλ Κριαρά», μια ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία αξιοποιεί τη δωρεά της βιβλιοθήκης και σημαντικού τμήματος του αρχείου που ο σπουδαίος Ελληνας φιλόλογος κληροδότησε στο Ινστιτούτο με τη διαθήκη του.
Ο «Ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά» του Ινστιτούτου υλοποιήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που κάλυψε με δωρεά του εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για τη δημιουργία του.
Μια δωρεά που περιελάμβανε την κάλυψη του κόστους καταλογογράφησης των βιβλίων, σάρωσης του αρχείου και κατασκευής του ιστότοπου.
Εκτός από τα πληροφοριακά στοιχεία που περιέχει για τον ίδιο τον Εμμ. Κριαρά (τη σχέση του με το Ινστιτούτο, τη διαθήκη του), αποτελείται από δύο επιμέρους εφαρμογές αναζήτησης, που αφορούν η μία τη βιβλιοθήκη και η άλλη το αρχείο του Εμμ. Κριαρά.
Υπόψη ότι η βιβλιοθήκη του Εμμ. Κριαρά αριθμεί 6.905 τίτλους και αποτελείται από 11.314 τόμους.
Μέσω του «Ιστότοπου Εμμανουήλ Κριαρά» ο χρήστης θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων που ο Εμμ. Κριαράς είχε στη βιβλιοθήκη του, θα κάνει σχετικές αναζητήσεις, θα εντοπίζει το βιβλίο που τον ενδιαφέρει και το σημείο που αυτό βρίσκεται.
Σε ό,τι αφορά το αρχείο, ο Εμμ. Κριαράς κληροδότησε στο Ινστιτούτο με τη διαθήκη του «χειρόγραφα τελειωμένων και ατελείωτων μελετών του, κλασέρ με φωτοαντίγραφα μικρών μελετημάτων του και κλασέρ με φωτοαντίγραφα κρίσεων για το έργο του».
Το μέρος του αρχείου που παραδίδεται στη δημοσιότητα αποτελείται από εννέα ντοσιέ και δύο βιβλία τα οποία ψηφιοποιήθηκαν και περιέχουν δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα πνευματικών ανθρώπων που έγραψαν ή μίλησαν για τον Εμμ. Κριαρά ή για συγκεκριμένα έργα του, δημοσιεύματα που αναφέρονται στο έργο, στην εκπαιδευτική και πολιτική δράση του, σε τιμητικές εκδηλώσεις ή διακρίσεις που έλαβε, σε άρθρα, εισηγήσεις, ανακοινώσεις, χαιρετισμούς, ομιλίες, ανοιχτές επιστολές και συνεντεύξεις του ίδιου του συγγραφέα, κείμενα ραδιοφωνικών εκπομπών που αφορούν τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του.
«Για μας η αξιοποίηση και η ανάδειξη της δωρεάς με τον προσφορότερο τρόπο ήταν αυτονόητη υποχρέωση» είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. «Η ανάδειξη, μέσω του διαδικτύου, της βιβλιοθήκης και του τμήματος του αρχείου που κρίθηκε δημοσιεύσιμο κατέστη δυνατή χάρη στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος...».
Και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος: «Παρότι κανένα έργο δεν μπορεί να περικλείσει το εύρος της γνώσης και της προσφοράς του Εμμανουήλ Κριαρά, πιστεύουμε πως η ηλεκτρονική αποτύπωση μέρους του έργου και του αρχείου του είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη για τις νέες γενιές μελετητών».
Συντάκτης: Έφη Μαρίνου
Πηγή: pancreta